Lidingöloppet inför hälsodeklarationer

Tidigare i år dog två tävlande under Midnattsloppet. Nu inför Lidingöloppet hälsodeklarationer till alla som vill vara med och springa.

21 september 2010

I augusti dog två personer efter att ha sprungit Midnattsloppet i Stockholm. Efter det kom krav på hälsodeklarationer, bland annat från Europeiska hjärtläkarföreningen.

Flera arrangörer har varit tveksamma.  Arrangörerna av Lidingöloppet har hittills nöjt sig med att informera deltagarna om att de tävlar på egen risk. Men nu kovänder man. Inför årets lopp som går av stapeln i helgen har en hälsodeklaration skickats ut till alla deltagare.

Hälsodeklarationen är utvecklad av Europeiska hjärtläkarföreningen och är ett slags frågeformulär med sju frågor för att se att man rätt förutsättningar för att klara av den utmaning som Lidingöloppet är.

Dessutom kommer de som vill att mot en kostnad på 100 kronor genomgå ett specialanpassat hälsotest som utförs av läkare och sjuksköterskor på plats.

Testerna är inte obligatoriska och ingen kommer att hindras från att starta, utan frågorna är till för att man själv ska reflektera över sin hälsa.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida