”Lite botox är okej”

”Lite botox är okej”
Pia Forsslund är specialist på IPL-behandlingar. Hon arbetar självständigt och har eget ansvar, men får stöd av en mentor som hon kan mejla. Läkaren på kliniken har det yttersta medicinska ansvaret. Foto: Alexander Donka

Sjuksköterskan Pia Forsslund arbetar ?på en skönhetsklinik. Hit kommer kvinnor som vill få bort sina rynkor och män som vill bli av med för mycket hår ?på bröst och rygg.

När Pia Forsslund började på Stockholmskliniken för tolv år sedan låg tonvikten på sjukvård, nu fylls hennes arbetsvardag alltmer av skönhetsbehandlingar. Pärmarna med dokumentation över skönhetsingrepp har blivit fyra gånger fler på några år.

?— Jag kom hit från akutsjukvården och kan erkänna att jag hade svårt för den delen av arbetet som handlade om skönhet. I dag tycker jag att det är upp till patienterna att bestämma vad de vill göra. De är pålästa och kunniga och månar om sitt utseende.?

Kliniken erbjuder sjukvård, hälsovård, skönhetsbehandlingar och skönhetskirurgi som kan utföras med lokalbedövning. Det handlar om fillers, Botox, IPL (intensivt pulserande ljus) eller om estetiska operationer som ögonlocksplastik. ?

Metoderna för skönhetsingrepp har förändrats. Allmänhetens inställning också. ?

— Skönhetsingrepp är inte något märkvärdigt längre. Kvinnor tycker det är okej med lite Botox. Att lägga sig under kniven kan verka avskräckande, men en spruta som får bort rynkor är inte hela världen. Det har blivit legitimt att fixa till sig, säger Pia Forsslund.??

Kvinnorna som kommer till kliniken vill generellt se yngre ut. De har blivit allt fler och antingen är det viktigare i dag än för ett tiotal år sedan, eller så är det för att möjligheten finns. Tunga ögonlock behöver inte längre skymma sikten. Huden i ansiktet behöver inte hänga slappt. Plastikkirurger erbjuder lösningar.?

Männen kommer oftast för att få ett födelsemärke kontrollerat eller borttaget. Ibland bokar de tid för en skönhetsbehandling, och då oftast för att reducera ytliga blodkärl eller ta bort kraftig behåring på rygg och bröst. Väldigt sällan säger de något om att de vill se yngre ut. ??

Det finns patientkategorier som får Pia Forsslunds varningsklockor att ringa. ?

— Det är inte så vanligt, men visst händer det att patienter har orealistiska förväntningar. Till kvinnor i 60-årsåldern som vill få bort alla rynkor vill jag säga att det är fint med rynkor och linjer. För mycket Botox kan ge ett stelt och lite konstigt intryck.?

Även om hon inte säger just det så har hon ett ingående samtal om vilka förväntningar patienten har och om vad som är rimligt. Hon gör till exempel klart att det går att minska rynkorna, men att det är omöjligt att få bort dem helt.

?Det händer också att hon säger nej till patienter. ?

— En kvinna i 40-årsåldern ville bli helt slät, men eftersom hon inte hade några rynkor fanns det inget att jobba med. Jag kan inte göra behandlingar som jag inte tror ger resultat.?

Den största patientgruppen är kvinnor mellan 40 och 60 år, men annars är det inget utmärkande med dem som kommer till kliniken av estetiska skäl. Kvinnor, män, unga och gamla. Om något, säger Pia Forsslund, är klientelet mindre exklusivt i dag jämfört med tidigare.

?Är vi mer missnöjda med våra utseenden i dag än för tolv år sedan när hon började på kliniken? Hon vet inte. Kanske var vi lika missnöjda förr. Skillnaden är kanske att skönhetsingreppen har blivit normaliserade.

Vad är vad?

  • Botox: den aktiva substansen heter botulinumtoxin och är ett muskelavslappnande medel som injiceras med tunn nål för att reducera rynkor och finare linjer.
  • Fillers: hyaluronsyra som injiceras i små mängder under huden med en mycket tunn nål. Adderar volym för att släta ut rynkor. Används vid ansiktskonturering, läppförstoring och behandling av rynkor och ärr.
  • IPL: intensivt pulserande ljus som används för att behandla olika hudåkommor, för borttagning av oönskat hår och för att reducera rynkor, ytliga blodkärl, pigmenterade lesioner och solskador.
  • RF: radiofrekvens är en elektromagnetisk energi som ska påskynda hudens cellförnyelse och därmed få den att se yngre ut.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida