Livsmedel

Mats-Eric NilssonDen hemlige kocken. Det okända fusket med maten på din tallrik.278 sidor. Ordfront 2007 www.ordfront.se isbn 978-91-7037-315-2  

4 januari 2008

Mats-Eric Nilsson har skrivit en mycket uppmärksammad bok om fusket med matvarorna i våra butiker. Utgången köttfärs som får nytt bäst-före-datum, tillsatser och färgämnen som ska göra maten hållbar och lockande. Det är snårigt att som konsument hålla koll på hur det egentligen står till med produkterna och att handla »grönt« är inte lätt. Att hamburgare och halvfabricerade maträtter för micron inte är så vidare hälsosamma vet vi nog. Däremot kanske vi överraskas av att den juice vi tror är nyttigt färskpressad innehåller tveksamma tillsatser.

Som hjälp i denna snåriga djungel listas här en del butiker som ger alternativ och saluför varor från ansvarsfulla matproduenter. Dessutom skrämmande många e-nummer med förklaring av alla tillsatser. De utgör en del av fejkade aromer på världsmarknaden som årligen beräknas vara värd 37 miljarder. En nyttig bok om alla onyttigheter.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida