Manligt klimakterium en myt

I normala fall kan män bilda manligt könshormon hela livet. Även om mannens testosteron sjunker med åren är det inte fråga om ett drastiskt ras.

Ordet klimakterium härstammar från latinet och grekiskans »kritisk«. Eftersom män inte kommer till en kritisk övergångsperiod, som kvinnor gör, är det inte rätt att påstå att de kommer in i klimakteriet. Trots det dyker orden »manligt klimakterium« och »andropaus« upp i vetenskaplig litteratur och populärpress. Ett korrektare utryck enligt endokrinologen Urban Ekström är Late onset hypogonadism (loh). Det betecknar ett tillstånd där den gamle mannen får symtom av testosteronbrist. Ofta i form av benskörhet och muskelförtvining. De flesta män har trots allt inga symtom av att det manliga könshormonet minskar.

– En genomsnittlig 70-årig man har drygt hälften av den testosteronnivå han hade när han låg på topp i 25-årsåldern. Kanske någonstans runt 15 nmol per liter. Med den nivån mår han sannolikt bra och har en bibehållen sexuell förmåga, säger Urban Ekström.

Minskad sexlust är ett av de första symtomen vid testosteronbrist. Det brukar dyka upp vid nivåer kring 12 nmol per liter men individuella skillnader finns. För att den låga testosteronnivån ska påverka förmågan till erektion måste testosteronet ner till cirka 7 nmol per liter.

Ska en 90-åring med nedsatt sexlust få testosteron?

– Det är svårt att svara på. Har han en absolut testosteronbrist med ett värde

på kanske fyra, och han börjar tappa muskler och skelett, då ska han ha testosteron.

– Men det måste finnas en gräns för vad man ska behandla. Det finns de som negligerar testosteronbrist och så finns det de som vill behandla alla. Båda läger är lika mycket ute och cyklar. Man måste ha sunt förnuft, säger Urban Ekström.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida