Flyktinghälsa

Mariah möter värme och kärlek på jobbet

Mariah möter värme och kärlek på jobbet
Mariah Almkvist berättar om arbetet som flyktingsjuksköterska på boendet utanför Haparanda på facebook.

Flyktingsjuksköterskan Mariah berättar på facebook om möten som får henne att växa och om känslan av att göra skillnad.

Mariah Almkvist är en skrivande sjuksköterska med ett stort skratt. För en månad sedan fick hon frågan om hon ville arbeta som flyktingsjuksköterska på ett boende i närheten av Haparanda. Hon sa ja för att det lät så spännande. Det ångrar hon inte.

I ett inlägg på facebook berättar Mariah om sitt nya uppdrag. Hennes berättelse har fått massor av gillanden, kommentarer och delanden. Och så har hon intervjuats av Aftonbladet. Uppmärksamheten förvånar henne.

– Det känns jättekonstigt, och oväntat. Det var en vän till mig som tyckte jag skulle skriva. Jag har haft en blogg tidigare som handlat om våld i nära relationer, så hon vet att jag gärna skriver. Nu visste hon att jag trivdes med mitt nya uppdrag och ville att jag skulle berätta om det, säger Mariah Almkvist.

Möter värme och kärlek

På facebook berättar hon om möten med människor som har blivit misshandlade, torterade och som har flytt för sina liv. Men också om möten med lättade människor som äntligen har nått tryggheten och som är så tacksamma för allt. Mariah möter värme och kärlek på jobbet.

– Jag finns där för dem och jag lyssnar på deras berättelser. Det kan räcka ganska långt. Men de är flyktingar utan uppehållstillstånd och det betyder att de inte har rätt till mer än basal och nödvändig sjukvård. Det är en utmaning att få människor som är vana vid att snabbt få möta en läkare när de behöver vård att förstå värdet av egenvård, säger Mariah Almkvist.

477 flyktingar bor på förläggningen. Hon är ensam sjuksköterska. Hennes huvudansvar är att hålla hälsosamtal – ungefär som de inskrivningssamtal hon är van vid att ha som sjuksköterska på vårdavdelning.

– Jag tar också emot drop-inbesök, tittar i halsar och tar enklare prover. Så får jag hjälp av en distriktssköterska som kommer hit och tar tbc-prover, och av en undersköterska som hjälper till vid provtagning.

Hoppas få stanna länge

Det är ett heltidsarbete att hålla hälsosamtal med nästan 500 personer. Hittills har hon hunnit med ungefär hälften. Mariah vet inte hur länge hon får stanna på flyktingförläggningen, men hoppas det blir länge.

– Det mest fantastiska med uppdraget är att jag verkligen känner att jag gör skillnad. Det kan vara små saker jag gör. Som att bara lyssna eller ge tips om smärtstillande läkemedel, men jag möter så mycket tacksamhet och värme. Så tycker jag om att möta människor och höra deras berättelser. De får mig att utvecklas som människa. Även om jag känner mig otillräcklig ibland är jag glad att jag tog det här uppdraget, säger Mariah Almkvist.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida