kosttillskott

Maxdoser för vitaminer och mineraler kan införas i Sverige

Maxdoser för vitaminer och mineraler kan införas i Sverige
Tydliga maximivärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott förenklar för både företagare och kontrollmyndigheter, och gör det säkrare för konsumenterna, anser Livsmedelsverket. Arkivbild: Mostphotos

Livsmedelsverket utreder nu om det bör införas regler för hur höga doser av vitaminer och mineraler som kosttillskott får innehålla.

Vitaminer och mineraler kan vara skadliga i för höga doser. För vissa ämnen som vitamin A, jod och selen är det en liten marginal mellan dagsbehovet och skadlig mängd. Men de EU-regler som finns kring kosttillskott anger inga maxdoser – utan ger ganska svävande direktiv om att rekommendationerna från tillverkarna av kosttillskott ska ta hänsyn till vetenskap och rekommenderade dagsbehov.

Däremot finns det möjlighet för EU:s medlemsländer att själva införa regler för maxnivåer. Något som redan gjorts i bland annat Danmark och Norge.

Livsmedelsverket tycker inte det är bra att osäkerheten är så stor kring hur höga doser kosttillskotten får innehålla och kommer därför att utreda om Sverige också ska införa maxdoser, vilka vitaminer och mineraler som ska omfattas av det och vilka nivåer som i så fall ska gälla.

Tidigast om två år räknar Livsmedelsverket med att kunna presentera ett färdigt förslag.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida