Ministern vill få koll på svenskarnas sexliv

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström vill att politiker börjar prata mer positivt om sex — och att svenskarnas sexvanor kartläggs. Utfrågad av RFSU i Almedalen gav han ett halvt löfte om en ny nationell sexvaneundersökning.
Gabriel Wikström har utnämnt sig själv till sexminister. Och historien bakom sjukvårds-, idrotts- och folkhälsoministerns nya titel började faktiskt när han låg i sängen – och twittrade.
En medborgare frågade skämtsamt på Twitter om inte ministern kunde förbjuda högljudda sexuella aktiviteter efter klockan 22, eftersom han hade grannar som störde. Gabriel Wikström svarade såhär:
@Twiststorm Låter trevligt för dom tycker jag. Bra för välbefinnandet och därmed folkhälsan också.
Stor uppmärksamhet
Reaktionerna lät inte vänta på sig. Snart var den svenske ministerns svar – att högljutt sex är bra för folkhälsan – en nyhet i både nationell och internationell press. I RFSU:s sexualpolitiska utfrågning i Almedalen fick han frågan om han blev tagen på sängen av responsen.
– Jag var i sängen när jag twittrade. Lite tagen på sängen blev jag. Sedan insåg jag att sex säljer. Slutsatsen jag drog omedelbart är att det finns ett behov av att prata om sex från ett annat håll, säger han.
Gabriel Wikström menar att samtal som berör sex oftast handlar om våldtäkt, sextrakasserier, spridning av sjukdomar och andra negativa saker när politiker tar upp ämnet.
– Det är viktiga saker. Men man måste också lyfta fram att sex är något positivt.
Preventivt syfte
Han vill själv föregå med gott exempel och bryta tabun, för han tror att en ökad diskussion om det lustfyllda sexet kan fungera förebyggande.
När tröskeln för att prata om sex blir lägre är det lättare att ifrågasätta sexualundervisningen i skolan. Det blir också lättare att skapa forum där barn och ungdomar som håller på att utforska sin sexualitet kan hitta bra vuxna att prata med, säger ministern.
Gabriel Wikström anser även att den offentliga kunskapen om sex måste öka. I samband med sex-tweeten och den mediala uppmärksamheten som följde med den började ministern och hans stab leta fakta om svenskarnas sexvanor. De insåg snart att den mest aktuella sexlivsundersökningen som finns är gjord av tidningen Aftonbladet.
Ett halvt löfte
Det var 20 år sedan svenskarnas sexvanor kartlades nationellt. Mycket har hänt sedan dess. Gabriel Wikström berättar att han inspirerats av staden New York som har full koll på medborgarnas sexliv, tack vare regelbundna kartläggningar och uppföljningar.
– Sex är en indikator på hur vi mår. Det är konstigt att det inte lyfts upp mer i arbetet mot psykisk ohälsa, säger Gabriel Wikström.
Den självklara frågan till ministern är när en ny undersökning av svenskarnas sexvanor blir verklighet? Svaret antyder att något är på gång:
– Jag hoppas kunna ge ett konkret förslag på den frågan inom kort, förmodligen snabbare än ni tror, säger Gabriel Wikström och drar ner applåder i RFSU-tältet i Visby.