Moderaterna anklagas för att förhala sprutbytesprogrammet i Stockholm

Moderaterna anklagas för att förhala sprutbytesprogrammet i Stockholm
Moderaterna anklagas för att förhala införandet av sprutbyte för narkomaner, trots att beslut redan har tagits. Arkivbild Colourbox

Trots beslut i juni om sprutbytesprogram i Stockholm ska frågan utredas igen. Ren förhalningstaktik, menar oppositionen i stadshuset.

Det var tänkt att sprutbytesprogrammet som Stockholms landstingsfullmäktige beslutade om i juni skulle ha startat i höst. 

Men ansökan till Socialstyrelsen måste skrivas på av Stockholms stad och det är ännu inte gjort, skriver Svenska dagbladet.

Alla stadsdelar ska yttra sig

Nu ska frågan i stället skickas på remiss till Stockholms alla stadsdelar. Karin Rågsjö (V), vice ordförande i socialtjänstnämnden , anser att Moderaterna medvetet förhalar frågan.

Professor Jan Albert vid Karolinska institutet som nyligen lämnade en forskarrapport om ett hiv-utbrott i Stockholm 2006 säger till tidningen att han tycker det är synd att det har blivit så mycket politik kring frågan som är helt okontroversiell ur medicinsk och preventiv synvinkel. Men socialborgarrådet Anna König (M) menar att frågan visst är politisk.

– Det beror på om man betraktar den här frågan ur ett rent hälsoperspektiv eller om man ser att det faktiskt har att göra med en illegal verksamhet, säger hon till SvD.

Blocköverskridande majoritet för 

I en debattartikel på DN.se skriver Miljöpartiets gruppledare i stadshuset, Stefan Nilsson, att missbrukande stockholmare utsätts för onödiga och livsfarliga risker varje dag, vecka och år som Moderaterna fortsätter att förhala frågan.

” Vi hyser inte längre någon förhoppning att Moderaterna eller socialborgarrådet kommer att ändra uppfattning i frågan. I denna fråga är det visserligen synd – men vi politiker behöver inte vara överens om allt. Däremot måste vi alltid, alltid, respektera den demokratiska ordningen. Det finns en demokratisk blocköverskridande majoritet som är för sprututbyte i Stockholm. Inget parti, inte ens Moderaterna, äger vetorätt”, skriver han.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida