Örebro satsar på forskning om sambandet tarmbakterier – hälsa

Örebro satsar på forskning om sambandet tarmbakterier – hälsa
Örebroforskare ska undersöka kostens och tarmbakteriernas betydelse för fysisk och psykisk hälsa. Arkivbild: Colourbox

Örebro universitet får 78 miljoner för forskning på hur kost och tarmbakterier påverkar mage och hjärna. Metoder för att förebygga och behandla vanliga åkommor som IBS, depression och åldersrelaterade tarmproblem ska utvecklas.

13 januari 2012

Det är statliga KK-stiftelsen och företag inom livsmedels- och hälsokostbranschen som genom att bidra med totalt 78 miljoner kronor gör den nya forskningssatsningen vid Örebro universitet möjlig. 

Robert Brummer är professor vid Örebro universitet och ingår i ledningsgruppen för den nya forskningsmiljön. Han säger i ett pressmeddelande att allt mer forskning pekar på kostens och tarmbakteriernas betydelse för fysisk och psykisk hälsa och att det nu ska undersökas närmare.

 Nya metoder ska utvecklas för att förebygga och behandla vanliga sjukdomar som beror på samspelet mellan kost, bakterier, tarm och hjärna.

Signaler mellan tarm och hjärna ska undersökas 

Till exempel ska forskargruppen studera hur mag- och tarmfunktionen kan förbättras genom att förändra bakteriesammansättningen i tarmen med hjälp av kosten. Hur tarm och tarmbakterier interagerar och hur det påverkar signalerna mellan tarm och hjärna ska också undersökas.

Man har hittat avvikande bakteriesammansättning hos personer med olika diagnoser som irritabel tarm, svår depression och autism, vilket gör att forskarna tror att signalerna, och därmed också påverkan, mellan tarm och hjärna går åt båda hållen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida