Sexövergrepp. Sjuksköterska kan upptäcka unga förövare

”När mamma är ledsen är jag ledsen. När hon är glad är jag glad”. Vården glömmer ofta bort barn till deprimerade föräldrar.Prat om sex ska vara lustfyllt. Men sjuksköterskor får inte glömma att ta upp det svåra, när ungdomar går över gränsen.?

29 september 2010

Skygglappar. Oerhört få unga sexualbrottslingar upptäcks. Det beror både på kunskapsbrist och skygglappar men också på att många offer aldrig vågar berätta. Socionomen Cecilia Kjellgren vid Lunds universitet gjorde en uppföljning bland 39 tonårspojkar som begått sexövergrepp. Slutsatsen är att det är viktigt att personal inom barnpsykiatri, ungdomsmottagningar och skola känner till att det inte är helt ovanligt att ungdomar går över gränsen. ?

Tvärtemot vad många tror ligger ofta en stark sexdrift bakom. ”Jag kan inte stänga av det, det är så starkt att det stör mig”, som en av pojkarna uttryckte det. Det finns alltså en sexuell upptagenhet som är viktig att upptäcka och som särskiljer den här gruppen från andra ungdomar med beteendeproblem. ?

Vad som är hönan och ägget är dock en fråga för vidare forskning, kanske flyr ungdomarna in i sex och använder det som en slags självmedicinering på grund av en ohållbar livssituation. Eller så får de tidigt en sexuell upptagenhet vilket till slut leder till någon form av tvångsmässigt, sexuellt beteende.?

Cecilia Kjellgren tycker att det är viktigt att tala om oönskat sex, vad som händer om man inte vill eller känner sig tvingad. Man kan bjuda in till frågor som: ”Har det hänt dig någon gång?”?

Hennes studie visar att unga förövare ofta känner en väldig övergivenhet och efterfrågar sådana samtal och på ungdomsmottagningen har man ett gyllene tillfälle att ta upp frågan.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida