Ska vi vara förebilder?

Om varenda sjuksköterska agerar förebild för en hälsosam livsstil kan vi tillsammans stoppa flodvågen av kroniska sjukdomar, sa Rosemary Bryant, den internationella sjuksköterskeorganisationens, ICN, ordförande på den internationella sjuksköterskedagen 12 maj. Här är reaktioner på Vårdfokus webb:

9 juni 2010

Tar gärna ett glas vin
Hon uppmanar var och en av världens 13 miljoner sjuksköterskor att lova att äta nyttigt, motionera tillräckligt och undvika tobak. Jag förstår vikten av att i sin yrkesroll föregå med ett gott exempel, men det är skillnad på yrkesliv och privatliv. Jag har svårt att se att jag själv, som kan tycka om att ta en cigarett och ett glas vin eller två i goda vänners sällskap, skulle förlora någon yrkeskompetens eller trovärdighet som sjuksköterska i och med detta.
— Fannie-Joeline Carlsén

Håll i sär privat- och yrkesliv!
e Budskapet, som jag förstår det, innebär att vi nu ska sudda ut gränserna mellan yrkesliv och privatliv i vår egenskap av sjuksköterskor. Vi ska helt ideellt och altruistiskt offra oss som duktiga flickor för den goda saken och agera små soldater i folkhälsans tjänst. Mig veterligen finns det en specialistutbildad och högst kompetent yrkesgrupp som vanligen sköter detta på betald arbetstid — nämligen distriktssköterskorna. Varför ska vi nu plötsligt helt utan betalning ta på oss ansvaret för folkhälsan och världens ökande problem med kroniska sjukdomar? Absurt! Lite typiskt kvinnligt att axla hela världens problem och utnämna sig själv till en liten martyr.

Sådant här får vår trovärdighet som yrkeskår och vår strävan efter en acceptabel lön att ta flera steg tillbaka.  Tack — men nej tack!
— Fredrica Andersson

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida