Screening

Skånska män erbjuds test för prostatacancer

Skånska män erbjuds test för prostatacancer
PSA-test tas genom ett blodprov. En godartad förstoring av prostata kan också ge ett förhöjd värde av PSA. Bild: Mostphotos

I Skåne ska alla män mellan 50 och 70 år erbjudas att göra ett PSA-prov, trots att Socialstyrelsen valt att inte rekommendera allmän screening.

Socialstyrelsen beslutade i februari att inte rekommendera landsting och regioner att erbjuda allmän screening av prostatacancer. Orsaken var att genom att göra PSA-prov skulle många män behandlas och drabbas av biverkningar, trots att deras cancer aldrig skulle blivit allvarlig.

Men nu kommer alltså Region Skåne ändå erbjuda alla män mellan 50 och 70 år att göra ett PSA-prov, enligt Ekot.

Den medicinska rådgivaren Sven Oredsson säger till radion att han inte vill att Skånes beslut ska ses som en kritik mot Socialstyrelsen. Han understryker att Socialstyrelsen sett att det saknas en samordning av PSA-provtagningen.

– Vi vill organisera testningen på ett bättre sätt. Idag är det många som testar sig, men på ett slumpartat sätt, så att det är inte de som borde testa sig som gör det, säger han.
Män mellan 50 och 70 kommer inte att få en kallelse utan ett erbjudande att mäta sitt PSA-värde. Totalt berörs 150 000 män i Skåne, och enligt Ekot är liknande tester på gång i Västra Götalandsregionen och Stockholms läns landsting.

Risk för överbehandling

Socialstyrelsen beskrev vid beslutet att den största nackdelen med screening med PSA-prov är att många män skulle riskera att diagnostiseras och behandlas trots att deras cancer aldrig skulle utvecklats till allvarlig sjukdom. Enligt Socialstyrelsen har sjukvårdsmyndigheter världen över gjort liknande bedömningar.

Biverkningarna från behandling av den upptäckta prostatacancern är erektionsproblem hos de flesta. Urinläckage och ändtarmsbesvär är också vanliga.

Överdiagnostiken beror till stor del på att PSA-provet inte är tillräckligt träffsäkert.

Den vanligaste orsaken till ett måttligt ökat PSA-värde är godartad prostataförstoring – inte cancer. Därför behöver provet kompletteras med en eller flera testmetoder. De senaste åren har nya studier på området publicerats. Vårdfokus har tidigare rapporterat om exempelvis Stockholm-3-modellen.

– Flera av testerna är lovande. Men resultaten skulle bland annat behöva valideras i ytterligare studier för att vi med säkerhet ska kunna se hur mycket de minskar överdiagnostiken i en screeningsituation, sa Lars-Torsten Larsson, ordförande i screeningrådet på Socialstyrelsen efter beslutet tagits.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida