Vi lever längre – men är mer sjuka de sista åren

Vi lever längre – men är mer sjuka de sista åren
Antalet friska år ökar inte i samma takt som livslängden. Arkivbild: Mostphotos

Dramatisk ökning av livslängden i världens länder de senaste 23 åren — men antalet friska år ökar inte lika mycket.

27 augusti 2015

Den omfattande studien har gjorts av Institute for health metrics and evaluation vid universitetet i Washington och publiceras i Lancet i dag.

I studien ingår 188 länder världen över. Livslängden har jämförts – men även antalet friska år. De senaste decennierna har den förväntade livslängden ökat dramatiskt, men samtidigt har också antalet år som vi lever med ohälsa ökat.

– Det innebär förstås en ökad belastning för vården, säger professor Lars Barregård som haft ansvar för den svenska delen av studien.

Elva år med ohälsa i snitt

I Sverige lever vi idag tills vi blir 82 år i snitt, jämfört med 71,5 år som är snittet för alla de länder som ingår i studien.

Men ett liv utan ohälsa lever vi bara tills vi är 70 år i snitt. Efter det präglas livet för många av sjukdom. De ledande orsakerna till försämrad hälsa i Sverige är:

  1. Rygg och nackvärk
  2. Kranskärlssjukdom
  3. Stroke
  4. Fallolyckor
  5. Kol
  6. Depression

– Men man måste komma ihåg att många människor lever helt friska fram till sin död, medan andra lever i många år med sjukdomar som diabetes eller i sviter efter en olycka i unga år, säger Lars Barregård.

Japan i topp

Enligt den internationella studien har människor i Japan och Singapore flest hälsosamma år. Bland de europeiska länderna finns Island, Cypern, Frankrike och Italien med på tio-i-topp-listan. Men inte Sverige.

– Det är svårt att säga vad det beror på. Det kan tänkas att det helt enkelt handlar om att vi har väldigt bra sjukdomsstatistik i Sverige när det gäller till exempel depressioner och ryggvärk. Det är inte säkert att vi i verkligheten är sjukare de sista åren än exempelvis italienare och fransmän, säger Lars Barregård.

Fakta

  • Livslängden i länderna som undersökts har ökat med 6,2 år från 1990 till 2013.
  • Antalet år med hälsan i behåll har under samma tid ökat med 5,4 år.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida