Vill att det satsas mer på att minska bröstcancer

Mer resurser borde satsas på att förebygga bröstcancer, skriver bland andra några läkare på Dagens Nyheters debattsida.
Enligt läkarna, som skrivit artikeln tillsammans med ordföranden för Bröstcancerföreningarnas riksorganisation och chefen för Unilabs mammografiverksamhet, ökar antalet kvinnor som varje år drabbas av bröstcancer.
Deras uppmaning är därför att mer resurser bör läggas på att förebygga sjukdomen – inte bara på att bota den.
”Hade bröstcancer varit en smittsam sjukdom hade vi med rätta talat om en epidemi”, skriver de.
De är kritiska till att nästan inga resurser alls satsas på att förebygga bröstcancer trots att det skulle spara båda lidande och vårdkostnader. Och trots att det finns möjligheter att skapa ett effektivt förebyggande program.
Jagar botemedel
Läkemedelsindustrin spenderar mycket pengar på jakten på medicin som kan bota eller lindra sjukdomen och forskare försöker förstå vilka förändringar i tumören som leder till att sjukdomen sprider sig. Skribenterna tycker det är märkligt att så lite resurser satsas på att förebygga bröstcancer och påpekar att mammografiscreeningen upptäcker tumörer i ett tidigt skede utan att förebygga sjukdomen.
De beskriver bröstcancer som en folksjukdom – i likhet med hjärtinfarkt – som har varit svår att identifiera eftersom riskfaktorerna är svårare att urskilja. Flera svenska och internationella projekt pågår dock och snart kommer det vara möjligt för kvinnor att få reda på sin individuella risk.
Skribenterna anser att både livsstilsförändringar och mediciner kan ha effekt.
”Starta ett pilotprojekt vars mål är att identifiera den optimala medicineringen”, skriver de.