Abortmotståndaren Tonio Borg vann första omgången i EU

Abortmotståndaren Tonio Borg vann första omgången i EU
Tonio Borg vann omröstningen i Europaparlamentet. Nu ska ministerrådet säga sitt. Foto: Europeiska unionens råd

Med 386 röster för och 281 mot sa Europaparlamentet i dag ja till att föreslå den ultrakonservative Tonio Borg från Malta som ny hälsokommissionär. Barnmorskeförbundet tycker att det är förfärligt och flera organisationer uppmanar vår statsminister att rösta nej i ministerrådet. 

– Det är bedrövligt, vi är olyckliga, säger Catharina Zätterström, styrelseledamot i Barnmorskeförbundet.

Omröstningen rådgivande

Den ultrakonservativa Tonio Borg har bland annat gjort sig känd som en mycket uttalad abortmotståndare. Han är dessutom emot skilsmässor och samkönade äktenskap.

 – Det kan få allvarliga konsekvenser om han blir vald. Även om han är bra på att slingra sig och nu säger att det är sådant som varje land beslutar om själv, säger Catharina Zätterström.

Parlamentets omröstning är bara rådgivande och nu hoppas motståndarna att den starka kritik som många framfört ska få kommissionens ordförande José Manuel Barosso och ministerrådet att stoppa Borg.

Öppet brev till Reinfeldt

– Om kommissionens ordförande får signaler om att medlemsstaterna är skeptiska kan Borg fortfarande stoppas. Sverige måste stå upp för mänskliga rättigheter, även om det inte är bekvämt. Reinfeldt har makten att säga nej till Borg, säger Mikael Gustafsson, EU-parlamentariker (V) och ordförande i parlamentets jämställdhetsutskott.

Samtidigt skickar företrädare för RFSL, RFSU, Diakonia, Afrikagrupperna, Center for reproductive rights och Concord Sverige ett öppet brev till statsministern och EU-minister Birgitta Ohlsson med samma begäran.

De skriver bland annat att Tonio Borg tydligt har visat sig illojal mot EU:s grundläggande värderingar om mänskliga rättigheter, i synnerhet kvinnors och HBT-personers hälsa och rättigheter.

”Som europeisk hälsokommissionär kommer Tonio Borg att ha fullt ansvar för EU-finansierade hälsoinsatser och strategier, inte bara inom unionen utan även när det gäller EU:s utvecklingssamarbete”, skriver de.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida