Allt fler skaffar legitimation i Norge

Aldrig förr har så många svenska sjuksköterskor sökt sig till Norge som på senare år. I fjol fick drygt 1 600 svenskar norsk sjuksköterskelegitimation. Totalt sett har drygt 13 000 svenska sjuksköterskor ansökt om och fått tillstånd att arbeta i grannlandet.

Exakt hur många svenska sjuksköterskor som arbetar utomlands saknas det statistik på. Det vi har undersökt är hur många som har beviljats legitimation i ett visst land. Det säger ingenting om hur många som arbetar där vid ett och samma tillfälle, vilka som arbetar där kontinuerligt, i kortare perioder eller kanske bara arbetat där vi något enstaka tillfälle. Men det ger ett tydligt mått på hur intresset för att arbeta i ett viss land ser ut.

Fram till mitten på 1990-talet hade endast cirka 150 svenska sjuksköterskor norsk legitimation. Men efter strejken 1995/96 hände något. Bara under 1996 sökte och fick 1 432 svenska sjuksköterskor norsk sjuksköterskelegitimation. Åren därpå sjönk siffrorna något, till strax över tusen per år för att under inledningen av 2000-talet sjunka ytterligare. År 2004 beviljades endast 596 svenskar norsk sjuksköterskelegitimation.

Men i takt med att lönepåslagen i mitten av 2000-talet blev allt lägre inom den svenska sjukvården började allt fler sjuksköterskor snegla på Norge igen. Mellan åren 2005 och 2007 beviljades drygt 4 200 svenska sjuksköterskor norsk legitimation, varav 1 623 fick sin under fjolåret. Hittills i år har 728 svenskar fått norsk legitimation.

Nära till Norge

För några dagar sen demonstrerade strejkande Jämtlandsmedlemmar på flygplatsen Åre Östersund, dit det bland annat går flyg till Norge.

– I och med att konflikterna såväl i Sverige som i Danmark och tidigare Finland har varit så uppmärksammade har våra medlemmar fått upp ögonen för att löneläget är så mycket bättre på andra ställen, säger Christina Larsson, vice ordförande i Vårdförbundets avdelning i Jämtland.

– Eftersom lönerna är så dåliga här i Jämtland måste vi vända oss någon annanstans där lönen är bättre. För oss som bor här är det lätt att åka till Norge och tjäna mer pengar. Till Trondheim är det inte mer 20 mil från Östersund.

Färre har legitimation i Danmark

I Skåne är det framför allt de högre lönerna i Danmark som lockar. Men uppenbarligen inte i lika hög grad som Norge. I dag har sammanlagt 2 481 svenska sjuksköterskor dansk legitimation, jämfört med hela 13 158 som har norsk. Sedan 2003 har endast 215 svenska sjuksköterskor sökt och fått dansk sjuksköterskelegitimation.

De länder utanför Norden som svenska sjuksköterskor helst arbetar i är Schweiz, England, Irland och Saudiarabien.

Omredigerad 080517 kl 14.47.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida