Ambulanserna på väg mot fronten

Ambulanserna på väg mot fronten
Mycket av Gunnar Hagströms tid går åt till att rengöra urinflaskor och bäcken. Foto: Lars-Göran Jansson

Tidigt i morse gjorde sig de libyska läkarna i ordning och skickade tre ambulanser mot fronten med utrustning, bemannade med juniora läkare. Fick en detaljerad skiss från en av dem på var ambulanserna ska placeras. Det är inte första gången som de drar iväg så här.

11 september 2011

På frågan om någon träffat på någon bekant som skadats eller inte klarat livet så stelnar ett ansikte till och nickar. På filmerna i mobiltelefonen, tagna vid tidigare uppdrag, hörs larmet av bilar och dånet av bomber.

Innan helgen gjorde vi i teamet oss berett på att ta emot skadade eftersom vi befarar mera stridigheter i närområdet. Den mobila ”operationssals-containern”, som vi i veckan inrett, blev fullt funktionsduglig på några timmar. Containern med dess innehåll doneras till sjukhuset och vi med vår begränsade personalstyrka är istället kvar här på sjukhuset med två operationslag.

Rengöra bäcken

I eftermiddag har vi fått in fyra kirurgfall från Sirth.

Sjukhuset har varken spol- eller diskdesinfektorer. Nattens alla urinflaskor och bäcken som ska sköljas, borstas och ligga i desinfektionslösning tar sådan tid att rengöra.

Annars skiljer sig inte arbetsuppgifterna så mycket från arbetet hemma på en kirurgisk vårdavdelning. Det ska dokumenteras vätskebalans, noteras flöde i stomierna, öppna och stänga ventrikelsonderna var fjärde timma samt förbandsbyte när dränagen läcker. Byta lakan och samtidigt inte rubba lårbensfrakturen för mycket, ligger i sträck. Vattendunkar fick tjäna som vikter. En hävert har jag önskat men ännu har ingen haft tid med att tillverka det så att patienten kan ändra lite läge själv.

Lovar bli bättre sjuksköterska

Lovar mig själv att nästa natt bli en bättre sjuksköterska med att ha koll på läget med svårläst handskrivna ordinationer på franskt-engelskt vis. Men först vaka av och ha en ledig dag emellan.

I lördags tillät man flygplan landa i Misrata. Istället för båt anlände de nyanlända från Malta med flyg.

Gunnar Hagström
operationssjuksköterska
för Läkare utan gränser

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida