Danska ordföranden Grethe Christensen i ledningen för SSN

Danska ordföranden Grethe Christensen i ledningen för SSN
Grethe Christensen är ny ordförande i SSN. Foto: Per Morten Abrahamsen

Den danska sjuksköterskeorganisationens ordförande Grethe Christensen har utsetts till ordförande i SSN, Sjuksköterskors samarbete i Norden. Hon tar över efter Vårdförbundets förre vice ordförande Lisbeth Löpare Johansson, som lett SSN de senaste fyra åren.

De diskussioner som har förts inom SSN den senaste tiden har handlat om hur organisationen ska arbeta framöver. De senaste åren har handlat mycket om stora projekt som kvalitetsindikatorer och terminologi, men nu vill SSN spela en större roll och bli tydligare i vad man vill.

Ordföranden ska synas mer än tidigare och vara SSN:s talesman utåt. Hon eller han kommer också att väljas för två år i taget i stället för ett år som det har varit hittills.

– Det är bra att ordföranden får ett tydligt mandat, säger Lisbeth Löpare Johansson, som i samband med SSN:s höstmöte i Oslo i går överlämnade ordförandeklubban till Grethe Christensen. 

Fyra grupper ska  utses inom SSN. De ska arbeta med politiken och aktuella frågor där SSN vill säga sitt. Särskilt högt upp på agendan just nu är EU:s direktiv 36 som handlar om utbildningarna.

En politisk sekreterare ska utses från samma land som ordföranden; för de kommande två åren kommer alltså även den personen att vara från Danmark. Den politiska sekreteraren ska förbereda underlag och vara ett stöd för ordföranden.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida