Danska sjuksköterskeförbundet ångrar bröstvideo

Danska sjuksköterskeförbundet ångrar bröstvideo
Filmen har sexistiska undertoner och ger en felaktig bild av vad sjuksköterskor står för, säger Anne Granborg på DSR.

I en film räddar sjuksköterskan livet på en ung man genom att visa brösten. Nu ångrar Dansk Sygeplejeråd, DSR, sin kontroversiella reklamfilm. Uppdaterad 2010-08-20 kl. 11.08

Filmsnutten var en del av en rekryteringskampanj för sjuksköterskor och spreds på sociala medier som exempelvis You Tube. I filmen ligger en manlig patient på operationsbordet. När han håller på att dö sliter en ung sjuksköterska upp rocken, hoppar upp på bordet och trycker ner sina bröst i ansiktet på honom. ”Nu lever han igen”, säger hennes kollega.

Filmen avslutas med att en röst uppmanar tittarna att gå in på DSR:s kampanjsida på nätet för att få den verkliga bilden av hur sjuksköterskor jobbar.

DSR ångar sig

Filmen väckte starka känslor efter att ha uppmärksammats i danska medier och till tidningen Politiken säger Anne Granborg på DSR att förbundet ångrar sig:

– Den skulle inte ha godkänts. Den har sexistiska undertoner och ger en felaktig bild av vad sjuksköterskor står för.

”Stor succé”

DSR vill inte låta sig intervjuas igen med hänvisning till all uppståndelse, men säger till Vårdfokus att tanken var att använda humor och spela på fördomar för att locka unga till yrket.

Flera medier uppger att DSR har dragit tillbaka sin film efter kritikerstormen. Själva uppger DSR att filmen försvann efter att sista ansökningsdatum hade löpt ut.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida