Danska sjuksköterskor riskerar sänkt lön

Danska sjuksköterskor riskerar sänkt lön
Danska sjuksköterskors plånböcker riskerar att bli tunnare: Foto Colourbox.

Offentliganställda i Danmark borde få sänkt lön med 1,2 procent i år. Detta som en följd av ett mer än 20 år gammalt avtal, som skulle skydda de offentliganställda från att skillnaden till de privata lönerna skulle blir för stort. Men nu när de privata lönerna i krisens spår står i stort sett stilla, är det de offentliganställda som rycker ifrån.

Det är den så kallade reguleringsordningen, ett avtal från 1987 mellan arbetsgivare och fackförbund inom den offentliga sektorn, som får till resultat att de offentliganställda har fått ”för mycket” i löneökning det senaste året.

Tidigare har den fyllt sin funktion och hindrat de privatanställdas löner från att springa ifrån de offentliganställdas.

– Men nu innebär den ekonomiska krisen att det i själva verket inte finns något att förhandla om för det första året på det nya avtalet, säger ordförande Anders Bondo Christensen, Lärarförbundets ordförande och de offentliganställdas toppförhandlare, till danska Politiken.

Lönerna borde ha sänkts

Egentligen skulle lönerna ha sänkts den 1 april som en följd av avtalet. Men arbetsgivare och fackförbund på den kommunala och regionala nivån har kommit överens om att det inte blir några lönesänkningar i år. Men samtidigt fryser den tidigare avtalade löneökningen in eller  blir avsevärt lägre (i kommunerna) än den skulle ha blivit enligt det gällande löneavtalet.

Slutgiltigt regleras lönerna med hänsyn till reguleringsordningen den 1 april 2011. Uppslutningen kring reguleringsordningen är inte total. Redan för drygt ett år sedan gick dåvarande ordföranden i Dansk Sygeplejeråd, Connie Kruckow, ut i den danska tidningen Information med kravet att avtalet om reguleringsordningen skulle sägas upp.

– Våra krav på likalön ska inte läggas i händerna på en reguleringsordning, som uppenbart inte är i medlemmarnas intresse. Därför krävde vi både 2005 och 2008 att den skulle avskaffas. Dessvärre fick vi inte igenom kravet på grund av arbetsgivarnas motstånd, sa hon då.

Skapar ett tak

Hon får medhåll av Dennis Kristensen, ordförande för Fag og Arbejde, som organiserar liknande grupper som Kommunal i Sverige. Han vill också avskaffa reguleringsordningen:

– Den ger oss en säkerhet i att de privata löneökningarna inte springer ifrån våra, men den utgör också ett tak för löneökningar som vi slår huvudet i. Reguleringsordningen låser fast löneskillnaderna och gör det svårt att rätta till till exempel löneskillnader mellan män och kvinnor, säger han till Politiken.

Sammanlagt omfattas omkring 700 000 löntagare inom offentlig sektor av reguleringsordningen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida