Dödshotad för kritik av abortmotståndare

Dödshotad för kritik av abortmotståndare
EU-parlamentarikern Cecilia Wikström har fått ta emot många hot för sin kritiska inställning till den föreslagna hälsokommisionären i EU. Foto: alexochmartin.se

En "hora som ska brinna i helvetet" och andra tillmälen och till och med dödshot har EU-politikern Cecilia Wikström fått ta emot från ett 40-tal svenska män. Skälet är att hon kritiserat abortmotståndaren Tonio Borg från Malta som föreslås bli hälsokommissionär med ansvar för hälsofrågor i EU.

Som Vårdfokus berättade i går kan den militant ultrakonservativa Tonio Borg från Malta bli den som tar över som EU:s hälsokommissionär. Han har bland annat gjort sig känd som en fanatisk abortmotståndare och homofob. Flera europaparlamentariker ur olika läger är öppet kritiska mot hans kandidatur.

En av dem som kritiserat den föreslagna tillsättningen av Tonio Borg är EU-politikern Cecilia Wikström (FP). Det har resulterat i att hon fått ta emot en mängd hot i sin privata telefon och i mejl där många har satt ut sina namn. Några maltesiska män har också hört av sig.

Fula tillmälen säger hon ok till.

– Det jag inte kan acceptera är de två, tre stycken som säger att jag ska dö. Fortfarande är det så att när man talar öppet om kvinnors rättigheter så slår det som en boomerang tillbaka och det är de här primitiva reaktionerna hos ultrakonservativa fanatiska män som kommer upp till ytan, säger Cecilia Wikström till Europaportalen.se.

Hon har inte gjort någon polisanmälan och har inga planer på att byta mejladress eller telefonnummer.

– Jag har aldrig låtit rädsla styra mitt liv och det gör jag inte i dag heller, säger hon.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida