Filmning ska få fulla att skämmas

Genom att filma personer som tas in på sjukhus för fylla och sedan visa dem hur de beter sig hoppas myndigheterna i Wales att kunna minska fylleriet framför allt bland unga i Cardiff.

26 november 2012

Att unga människor dricker sig redlöst berusade på helgerna är ett problem på många håll i Storbritannien. På helgerna upptas omkring 60 procent av platserna på akuten av personer som har blivit så redlöst berusade att de kräver vård, enligt sjukhuset i Cardiff.

Därför har myndigheterna bestämt sig för att pröva ett nytt och annorlunda grepp: de som tas in för vård på grund av alkohol filmas och innan de lämnar sjukhuset får de se hur de betett sig. Förhoppningen är att det ska få personerna att tänka sig för nästa gång de dricker.

Metoden har mött både ris och ros och bland annat diskuterats i de brittiska sjuksköterskornas tidning Nursing standard.

En del menar att det kan tjäna som en väckarklocka för dem som kan få problem på grund av sitt drickande, till exempel med sina föräldrar eller på sitt jobb. Kanske kommer en del också tycka att det är pinsamt när de ser sitt beteende och kunna förändra sina egna attityder och starta en diskussion bland kompisar.

Andra anser att det är bortkastade pengar, att det till och med kan ge ”kultstatus” att bli filmad på fyllan och att det är oetiskt att filma. Ska man kanske börja filma tjocka eller rökare också för att chocka dem med hur det ser ut?

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida