Förvirrat om publicering av virusforskning

Förvirrat om publicering av virusforskning
Chefredaktören för den vetenskapliga tidskriften Science ska träffa representanter för WHO för att reda ut situationen kring när och hur forskningen kring det nyframställda fågelinfluensa-viruset kan gå i tryck. Arkivbild: Mostphotos

Fortsätt forska på det naturligt förekommande fågelinfluensa-viruset H5N1, men håll upp med den nya farligare varianten. Det har folkhälsoexperter kommit fram till på ett möte arrangerat av WHO. Men när och hur rönen ska publiceras, är oklart. Situationen är förvirrad tycker chefredaktören för tidskriften Science.

20 februari 2012

Som Vårdfokus tidigare rapporterat har forskarlag, ett i USA och ett i Nederländerna, utvecklat en mycket farlig variant av fågelinfluensaviruset H5N1. Syftet var att använda det i framställningen av läkemedel.

Forskarna har haft ett uppehåll i forskningen och nu råder experter på folkhälsa att uppehållet bör fortsätta, enligt ett pressmeddelande från Världshälsoorganisationen, WHO. Däremot bör forskningen gå vidare vad gäller det vanliga fågelinfluensaviruset. 

Expertgruppen kom också fram till att det ur världshälsosynpunkt är bättre med en något fördröjd publicering av hela forskningsresultaten vad gäller den nya varianten av H5N1, än en snabb publicering av delar av den. Som tidigare rapporterats vill amerikanska säkerhetsmyndigheter inte att rönen alls kommer ut. De menar att  den känsliga informationen kan användas för terrorism om den hamnar i fel händer.

Ska träffa WHO

– Det är en mycket förvirrad situation just nu, säger Bruce Alberts som är chefredaktör för vetenskapstidskriften Science, på den pågående vetenskapliga konferensen AAAS i Vancouver, enligt Sveriges Radios Vetenskapsradion.

Bruce Alberts  ska träffa representanter för WHO för att reda ut situationen kring när och hur forskningen ska gå i tryck.

– Jag hoppas att publiceringen sker inom några månader. Det vore en katastrof om informationen inte finns tillgänglig och en pandemi bryter ut, som vi hade kunnat lindra om informationen varit ute, säger Bruce Alberts.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida