Hallå där ….
Sheila Tlou, sjuksköterska och hälsominister i Botswana. Hur känns det att ha stått modell för Mma Ramotswe i böckerna om Damernas detektivbyrå?
– Väldigt bra. Jag lärde känna författaren Alexander McCall Smith genom min man och han ställde alltid så mycket frågor om oss och landet. Inte anade jag att han höll på med bokresearch.
15 miljoner böcker har sålts, varav 650 000 i Sverige. Är de lika populära hos er?
– Det är de, och de speglar livet här till 99 procent. Jag har spelat den kvinnliga detektiven i amatörteatersammanhang flera gånger, så när barnen från den internationella skolan ser mig ropar de Mma Ramotswe – inte hälsoministern – och flockas runt mig. Det känns bra.
Du har sagt att botswana förr bara var känt utanför Afrika för alla hivinfekterade. Hur är det i dag?
– Med det ambitiösa hiv-aidsprogram som startade 2000 sjunker siffrorna över smittade bland de unga, bland de nyfödda är nu tre procent smittade. Det är remarkabla siffror och ett hopp för Botswana och andra drabbade länder.
Hur är sjuksköterskeläget?
– För att få dem att stanna i landet har jag instiftat ett pris som kolleger och patienter nominerar till. Sjuksköterskorna är den viktigaste resursen i alla länders sjukvårdssystem och jag kallar dem mina diamanter*. Ju fler jag har desto bättre.
* Diamantbrytning är Botswanas främsta inkomstkälla.