ICN behövs för bättre tillgång till vård för hivsmittade

”När hivsmittan i världen hotar att explodera behöver vi hjälp av den internationella sjuksköterskeorganisationen för att nå ut med vård till de drabbade.” Det sa WHO:s Badara Samb och fick en varm applåd från deltagarna på ICN:s kongress i Japan.

Trots den sena eftermiddagen blev auditoriet i konferensanläggningen i Yokohama som piggast vid den andra kongressdagens sista seminarium, som handlade om hiv. Kanske berodde det både på det engagerande ämnet och på att WHO:s Badar Samb så ödmjukt talade om sjuksköterskors viktiga roll. Han är koordinator på Världshälsoorganisationen för att stärka vården av hiv- och aidsdrabbade.

– Jag ser fram emot samarbete med ICN för att få hjälp med att se hur vi bäst ska kunna nå ut med vård även till avlägsna områden, sa han.

Olika vägar till mer sjukvårdspersonal

WHO skissar på möjliga vägar för att få vårdpersonalen att öka.

– Att vänta på att en läkare ska bli färdigutbildad tar sju år, en sjuksköterska kan ta fyra år. Då är det redan för sent, sa Badar Samb.

Han tror på en ökning på flera fronter:

  • Utbilda fler.
  • Delegera mer.
  • Goda villkor så att vårdpersonal stannar.

Men att ta till mer outbildad personal eller snabbutbilda någon sorts B-sjuksköterskor tycker inte ICN är någon bra idé. Från auditoriet hördes också invändningar.

– Om mindre utbildade tar arbete från sjuksköterskor då kan vi nog vänta oss problem, sa ordföranden för Swazilands sjuksköterskeorganisation.

WHO: Sjuksköterskor är viktiga!

Hennes oro gällde kanske hur det egna landet tänker handla om det plötsligt finns tillgång till ännu billigare vårdpersonal än sjuksköterskor. Från WHO:s sida är inställningen klar: sjuksköterskor är viktiga och pålitliga som vårdgivare. Faktiskt antogs i mars i år en deklaration – Islamabaddeklarationen (se faktaruta nedan) – som är till för att stärka sjuksköterskor och barnmorskor.

Även arbetssätt diskuteras nu för att verkligen nå smittade. Eftersom hiv/aids är så stigmatiserande går det i dag till så att vården inväntar att människor ska komma och be om att få testa sig. Men studier visar att många fler gör det om vårdpersonal ger råd om test. Det i sig kräver fler som vill arbeta i vården – och det snabbt. Monstruösa siffror presenterades vid ICN-kongressen i dag. De visar på den enorma arbetsinsats som kommer att krävas för att hejda hivepidemin:

  • Antalet smittade ökar. Från 40 miljoner i dag, beräknas 90 miljoner vara smittade 2010.
  • Antalet sjuksköterskor minskar. I exempelvis Botswana dog 17 procent av vårdpersonalen från att hiv bröt ut på 1980-talet fram till 1999. Beräkningar visar att 40 procent kommer att dö under perioden fram till 2010.
  • Sjuksköterskor flyttar till länder med bättre villkor och lön. Från Ghana har till exempel 29 procent av läkarna flyttat och 13 procent av sjuksköterskorna.
  • Tillgången till bromsmedicin är ojämnt fördelad i världen.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida