Indien: Vårdpersonal deltog i kritiserad massterilisering

Indien: Vårdpersonal deltog i kritiserad massterilisering
I Indien fortsätter steriliseringskampanjer i de delstater som inte har lyckats hejda befolkningstillväxten. Arkivbild: Mostphotos

Födelsetalen i ett av världens folkrikaste länder har sjunkit dramatiskt. Orsaken är steriliseringar som gjordes på löpande band — och som nu får hård kritik.

9 januari 2013

Bilden av en vanlig, indisk familj har på kort tid förändrats radikalt och sedan 70–talet har födelsetalet mer än halverats från 5,5 barn per kvinna till dagens 2,6. Den största förklaringen är den kampanj med massteriliseringar som förra premiärministern Indira Gandhi drog igång och som inte alltid var frivillig, skriver Upsala Nya Tidning.

På 90-talet när kampanjen var som mest intensiv åkte vårdpersonal och statsanställda fältarbetare ut i byarna och sökte upp par som ställda inför en subtil order eller löften om exempelvis billigare banklån gick med på att kvinnan skulle sterilisera sig. Genom tillfälliga steriliseringsläger och titthålskirurgi kunde hundratals kvinnor opereras samma dag.

Kampanjen får hård kritik

Answers, Academy for Nursing Studies, är en organisation som arbetar med genus- och hälsofrågor. I deras senaste rapport riktas nu stark kritik mot massteriliseringarna: Kvinnor fick inte veta vad ingreppet innebar, fick ingen information om andra preventivmedel, undersöktes inte före operationen och följdes inte upp efteråt. Mer än var tionde drabbades av komplikationer och det hände att kvinnor dog.

– Det var en febrig, snabb kampanj. Läkare har erkänt att de slarvat för att nå målen, säger Prakasamma Malawarapo, ordförande för Answers, till Upsala Nya Tidning.

Steriliseringar används fortfarande

I dag råder ett tydligt tvåbarnsideal i Indien och för majoriteten av familjerna är kvinnlig sterilisering den enda preventivmetoden som används. Steriliseringskampanjer fortsätter i de delstater som inte har lyckats hejda befolkningstillväxten, men pressen på kvinnorna att ställa upp har minskat. Männen? De vägrar.

– Det är en genusfråga. Männen säger: ”Jag jobbar hårt, vad händer om jag blir sjuk efter operationen?”, säger Prakasamma Malawarapo.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida