Många danska arbetsgivare ställer förbjudna frågor till sjuksköterskor

Många danska arbetsgivare ställer förbjudna frågor till sjuksköterskor
Var åttonde dansk nyutexaminerad sjuksköterska har fått frågor om de har barn, planerar att få det eller har tillgång till barnpassning. Arkivbild: Mostphotos

Var åttonde nyutexaminerad sjuksköterska i Danmark har i samband med anställningsintervjuer fått frågor om de har barn, planerar att få det eller har tillgång till barnpassning. Det visar en enkätundersökning som gjorts av det danska sjuksköterskeförbundet.

Vårdfokus har tidigare berättat om Dansk Sygeplejeråds upprördhet över arbetsgivarnas frågor och att problemets omfattning skulle undersökas. Att de förekommer så ofta blev klart först med den analys som nu har gjorts.

– Det här är ett uppenbart brott mot likabehandlingslagen. Sjuksköterskor ska anställas utifrån sin yrkeskompetens, inte om hon eller han har barn eller planerar det. Det är samma sak som att det inte ska spela någon roll vilken etnicitet eller sexualitet man har, säger Sygeplejerådets ordföranden Grete Christensen till förbundets tidning Synergi.

Hon ser frågorna som ett tecken på hur pressad ekonomin i hälso- och sjukvården är.

Även Jens Stenbeaek på arbetsgivarorganisationen Danske Regioner konstaterar att det är ett klart lagbrott att ställa frågor om eventuella planer på att skaffa barn vid en anställningsintervju.

Han hoppas att det inte är något som sprider sig.  Å andra sidan tror han inte att frågorna nödvändigtvis påverkar möjligheten att få jobb.

– Jag gissar att det kan handla om att skapa en god stämning i samtalet, inte om att använda svaret på något sätt, säger Jens Stenbeaek.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida