Norge skakas av skandal kring bemanningsföretag

Bemanningsföretaget Adecco har dumpat löner, brutit mot arbetstidslagar och arbetsmiljöbestämmelser. Efter omfattande granskningar har de förlorat flera av sina kontrakt i Norge. Den internationella fackliga organisationen EPSU uppmanar nu sina medlemmar att granska Adecco.

27 april 2011

Adecco säger sig vara världens största bemanningsföretag och har bland annat en omfattande verksamhet i Sverige och andra skandinaviska länder.

Efter den skandal som har rullats upp i Norge den senaste tiden uppmanar EPSU, den europeiska organisationen för fackföreningar inom offentlig verksamhet, sina medlemmar att se över vilka anställningsvillkor som Adecco tillämpar för sina anställda.

Chefen för Adecco health i Norge har avskedats sedan det kommit fram att företaget har brutit mot ett flertal lagar och bestämmelser för anställda på fem sjukhem som bemanningsföretaget drivit i Norge.

Utländsk arbetskraft har fått arbeta dubbla och flerdubbla arbetspass och har sovit inhysta i källare. De anställda fick inte lön enligt kollektivavtal och hade inte riktiga anställningskontrakt. De fick inte betalt för övertid och Adecco behöll pensionsavgifter som drogs från de anställdas löner.

Nu granskar samtliga norska kommuner sina kontrakt med Adecco. Oslo och flera andra kommuner har sagt upp vikariekontrakten.

Adecco å sin sida har medgett att det har begåtts fel och har lovat att lägga alla fakta på bordet. Företaget har lovat att det ska följa de lagar och bestämmelser som finns.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida