Rebeller ockuperar SOS Barnbyars sjukhus i Mogadishu

Rebeller ockuperar SOS Barnbyars sjukhus i Mogadishu
Sjukhuset i Mogadishu har fokus på mödrar och barn. Ockupationen av sjukhuset innebär att 500 personer varje dag förhindras vård och behandling.

Rebellstyrkor i Somalias huvudstad Mogadishu har ockuperat SOS Barnbyars sjukhus i staden. Soldater vaktar över tomma bäddar och hindrar svårt sjuka mödrar och barn från att få vård.

– Det är en katastrof att det här händer. Vi vädjar till makthavare i landet, och i världen, att låta personal och patienter återfå sjukhuset, säger Anna Ryott, SOS Barnbyars generalsekreterare i Sverige.

Än så länge har organisationen inte fått någon respons på sin vädjan. Fem dagar har gått sedan sjukhuset ockuperades och ingenting har hänt.

En död och många på flykt

SOS Barnbyars sjukhus är ett av få fungerande sjukhus i Mogadishu. Enligt de rapporter som nått ut har en lokalt anställd dödats. Sjukhusets personal har tvingats fly tillsammans med patienter – en del av dem svårt sjuka.

SOS Barnbyar har drivit sjukhuset i Mogadishu i 25 år och hittills har det alltid varit skyddat från angrepp. Nu har striderna i området hårdnat och rebellstyrkor har intagit sjukhuset, samtidigt som regeringsstyrkor har ockuperat SOS barnby i närheten.

Sköts av lokalbefolkningen

– Vår verksamhet har varit skyddad mycket beroende på att den bedrivs av den lokala befolkningen. Varför man bryter mot det och nu intar sjukhuset vet vi inte, säger Anna Ryott.

Varje dag är 500 personer beroende av SOS Barnbyars sjukhus i Mogadishu. Det är främst inriktat på mödra- och barnhälsovård. Det är det enda sjukhuset i området som utbildar barnmorskor.

De som tvingades fly från barnbyn befinner sig i säkerhet utanför Mogadishu, enligt Anna Ryott. Sjukhusets personal och patienter har också inkvarteras på olika håll.

– På grund av det katastrofala läget i landet hade vi redan förstärkt sjukhuset med en mobil klinik i närheten av Mogadishu. Det känns bra nu, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida