Covidvaccin

Så skyddar vaccinerna mot virusmutationer

Så skyddar vaccinerna mot virusmutationer
Studier visar att vaccinerna gett gott skydd i Storbritannien. Premiärminister Boris Johnson besöker ett vaccinationscentrum i Stoke-on-Trent. Bild: TT

Den brittiska mutationen har snabbt spridit sig i Sverige. Folkhälsomyndigheten gör bedömningen de tre godkända vaccinerna skyddar även mot den. Betydligt osäkrare ser det ut för den sydafrikanska varianten.

Den brittiska mutationen av coronaviruset blir allt vanligare i Sverige och Europa. Den skiljer sig inte så mycket från den första varianten och därför verkar vaccinerna bita på den också.

Karin Loré, professor i vaccinimmunologi på Karolinska Institutet.

– De flesta vacciner har gott skydd mot den brittiska varianten. Den är inte så svår att täcka för vaccinerna och det immunförsvar de triggat fram, säger Karin Loré, professor i vaccinimmunologi på Karolinska Institutet.

Storbritannien har fått erfara hur snabbt den muterade varianten tagit över. Samtidigt har det visat sig i färska studier att vaccinerna från Pfizer Biontech och Astra Zeneca gett ett gott skydd.

En studie som ska publiceras i tidskriften The Lancet visar att Pfizer Biontechs och Astra Zenecas vaccin skyddar vårdpersonal i Storbritannien med 70 procents effektivitet mot covid-19 utan symtom.

Studier i Storbritannien

Brittiska folkhälsomyndighetens studier visar att de två vaccinerna ger 80 procents skydd mot allvarlig sjukdom med sjukhusinläggning bland personer över 80 år några veckor efter första dosen.

Efter en dos fick personer över 70 år mellan 57 och 73 procents skydd mot covid-19 med symtom.

Däremot verkar den sydafrikanska mutationen vara lurigare. Sydafrika ställde in vaccination med Astra Zenecas vaccin, då det inte skyddade tillräckligt där.

– Den sydafrikanska mutationen verkar vara svårare för vaccinerna. Även studier av vaccinet Novavax har visat sig ge lägre skydd där, 60 procent jämfört med 89 procent. Det låter lite, men kan ändå göra stor skillnad för att dra ned antalet svårt sjuka och dödsfall.

Få upp mängden antikroppar

Vaccinerna triggar immunförsvaret att tillverka antikroppar. Ju högre andel antikroppar, så kallade titrar, desto bättre skydd.

– Det gäller att få upp titrarna med antikroppar för att de ska bita även på de muterade stammarna, säger Karin Loré.

Den brasilianska virusmutationen är den som vaccinforskarna vet minst om i dagsläget.

Karin Loré menar att det framför allt är i studier på befolkningsgrupper där de muterade virusvarianterna är spridda som det verkligen går att utvärdera om vaccinerna ger skydd.

Det görs också studier i laboratorium, där man testar hur väl blod från vaccinerade personer klarar att neutralisera virusmutanter.  En av dessa studier, från USA, publicerad i Nature Medicine, tyder på att de nuvarande vaccinerna kan bli mindre effektiva när de tre mutationerna blir alltmer spridda.

Uppdaterar vaccinen

Men för läkemedelsindustrin kommer muterade virus inte som en överraskning. Företagen arbetar för att få fram uppdaterade varianter av vaccinerna för att matcha virusets utveckling.

– Det är mycket lättare att komma ifatt om man har ett färdigt vaccin. De byter ut den genetiska koden till den nya. Nu pågår diskussioner om hur mycket de nya vaccinerna behöver testas. De behöver i vilket fall inte genomgå lika massiva kliniska studier som innan de godkändes först, säger Karin Loré.

Europeiska smittskyddsmyndigheten, EMA, har tagit fram nya regler för proceduren för att snabbare godkänna sådana modifierade vacciner. Förutsättningen är att vaccinerna är godkända sedan tidigare.

Lättare med mRNA-vaccin

De vacciner som är lättast att förändra är de så kallade mRNA-vaccinerna. Men även andra typer kan förändras. Det finns begränsningar för vaccin av Astra Zenecas typ, som har ett vanligt, modifierat,  förkylningsvirus som vektor. Vektor går att likna med transportör in till cellerna. Problemet är att kroppen bildar ett skydd även mot det förkylningsviruset, vilket kan göra det svårt att använda som vaccin flera gånger.

De mer traditionellt producerade vaccinerna, så kallade proteinbaserade, går det att göra uppdaterade versioner av. Ett exempel på ett proteinbaserat vaccin är Novavax, som väntas få sitt första godkännande i EU i vår eller till försommaren.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida