En tredjedel kan tänka sig att handla olagliga läkemedel på internet
Så många som 35 procent av alla svenskar kan tänka sig att handla läkemedel via webbplatser som inte är godkända internetapotek och 11 procent har redan gjort det. Kunskapen om riskerna är inte tillräckligt stor, konstaterar Läkemedelsverket.
Det är omöjligt för en konsument att avgöra om medicinen är äkta och av bra kvalitet och den som köper olagligt via internet tar stora risker, konstaterar Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.
Myndigheten har gjort två stora enkätundersökningar för att kartlägga handeln med olagliga läkemedel. Sammanlagt 3 500 personer har tillfrågats.
- 35 procent säger att de kan tänka sig att handla läkemedel eller liknande preparat via webbplatser som inte drivs av godkända svenska apotek.
- 11 procent säger att de redan har handlat via sådana kanaler.
Läkemedelsverket har vid tidigare kontroller hittat farliga läkemedelssubstanser i produkter som säljs olagligt via internet, men det är svårt att uppskatta hur omfattande de medicinska konsekvenserna är.
Enligt Läkemedelsverket är mörkertalet för biverkningar och skador stort eftersom varken köparna eller försäljarna av olagliga läkemedel har intresse av att rapportera biverkningar.
I undersökningarna ses en tydlig bild av vilka som mer än andra kan tänka sig att köpa olagliga produkter via näthandel: personer som vill gå ner i vikt, de som använder preparat i samband med träning, personer som lider av värk och de som lider av psykisk ohälsa.
Läkemedelsverket säger att man kommer att fortsätta arbetet mot olagliga läkemedel, bland annat med information särskilt riktad till de här grupperna.