”Jag är ingen brottsling”

”Jag är ingen brottsling”
Rolf Törnkvist

Flickan tänkte ta livet av sig. Sjuksköterskan Rolf Törnkvist gick in i journalen för att stoppa henne — och blev dömd för dataintrång. Men hovrätten friade. Hans fall kan få konsekvenser för alla inom vården.

Larmet kom på eftermiddagen. Rolf Törnkvist satt på jobbet på en öppenvårdspsykiatrisk mottagning när en avlägset bekant ringde. Mannen var förtvivlad, på mobilens display hade precis en sista hälsning från en tonårig flicka ploppat upp i form av ett sms. Rolf Törnkvist hade inte omvårdnadsansvaret för flickan men tog larmet på allvar och gick in i journalen för att få tag på hennes vårdkontakt. ?

— Det var en nödsituation. Och journalen vittnade om en klar suicidproblematik, säger han.?

Men jouren på bup ville inte ta över, flickan fick söka vård själv. ?

— Ett horribelt svar, hon var ju på väg mot tåget. Jag hade förutsatt att de skulle ta över.??

I stället fick Rolf Törnkvist ringa tillbaka till mannen för att ge konkreta råd om hur han kunde försöka få flickan att ändra sig. Till slut fick han även tag i flickans pappa som tillsammans med mannen lyckades stoppa henne.?

Några dagar senare gjorde hon ett nytt självmordsförsök och blev inlagd på barnmedicin.?

Efteråt undrade chefsläkaren vad Rolf Törnkvist hade gjort i journalen men godtog hans förklaring med orden ”jag hade gjort samma sak”. Kollegerna reagerade också så eftersom flera av dem hade varit i liknande situationer, därför blev han förvånad över att plötsligt kallas till polisförhör.?

— Först tänkte jag att oj, ska jag få en juridisk utbildning inom sjukvård? säger Rolf Törnkvist.?

Flickans föräldrar hade polisanmält honom på uppmaning av behandlande läkare. Fortfarande har han inget svar på varför de ville att han skulle straffas, som sjuksköterska ser han en skyldighet att sätta liv och hälsa främst.

Tingsrätten dömde honom för dataintrång och påföljden blev dagsböter och skadestånd till flickan, samman­lagt 42 000 kronor. Att sitta med under förhandlingarna gav en overklig känsla. ”Är det verkligen mig de talar om?” Han som försökte rädda liv — en brottsling??

— Det är ju fruktansvärt om vi i vården först måste skydda oss själva, säger Rolf Törnkvist.?

Domen överklagades till hovrätten och den 25 oktober friades han av en enig domstol. Visserligen var det fel att gå in i journalen men syftet var vällovligt eftersom han trodde att patientens liv var i fara. Nödsituationen väger tyngre än integritetskränkningen trots att det hade funnits andra sätt att slå larm, resonerar rätten.??

Själv känner han sig inte som någon vinnare. Lättnaden blandas med sorg.?

— Vi är alla förlorare i den här historien.?

Tack vare sin långa erfarenhet inom psykiatrin blev Rolf Törnkvist inte knäckt under de där månaderna som rättsprocessen pågick med uppmärksamhet både på jobbet, i lokaltidningen och bland tanterna på Ica. Han citerar en gammal chef som menade att det är ett tecken på engagemang att bli anmäld. Patienterna stärker honom också.?

— En gång kom en man in och slängde en bogserlina framför mig. Han hade tänkt ta livet av sig men kunde inte. ”Din jävel! Jag fick för mycket av dig i mig!” skrek han. Det var rätt härligt att höra.?

Efter samråd med Socialstyrelsens lokala tillsynsenhet överväger han att be om en granskning av hur nöd-ropet hanterades av flickans ordinarie vårdkontakt.

Åklagaren å sin sida ville driva målet mot Rolf till sista instans men Högsta domstolen sa nej. Hans fall kan ändå få konsekvenser för alla inom vården eftersom även en hovrättsdom kan ha ett visst värde som prejudikat, om än inte lika starkt. ??

Rolf Törnkvist ångrar ingenting utan skulle göra samma sak igen. Han får ofta frågan om vad som har varit värst.?

— Det är om jag hade avvisat mannen på telefon och läst i tidningen dagen efter om en flicka som hade lagt sig framför tåget.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida