Jämställdheten förlorar i AD

Det är inte i Arbetsdomstolen det visar sig att Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Laura Carlson på juridiska institutionen vid Stockholms universitet har disputerat med en avhandling där hon jämför det svenska sättet att driva jämställdhetsmål med hur de hanteras i till exempel Storbritannien och usa.

– Det är underförstått att den svenska modellen tar hand om könsdiskriminering genom villkoren i kollektivavtal, men det har man inte lyckats med, säger hon.

Den som kommer tillbaka efter en föräldraledighet och har fått nya, mindre kvalificerade arbetsuppgifter på grund av påstådd arbetsbrist har svårt att hävda något annat. Även lönediskriminering på grund av kön har varit omöjligt att bevisa.

– I de mål som drevs under 1990-talet kom Arbetsdomstolen fram till att det är marknadskrafterna som avgör lönen. I och med det har de godtagit en indirekt diskriminering och gett signalen att det inte går att driva sådana mål, säger Laura Carlson.

Nu för tiden är det knappast någon som törs pröva diskrimineringsmål i ad. Inte nog med att de är svåra att vinna. Den som förlorar måste också stå för både sina egna och motpartens rättegångskostnader.

– Prövas inga fall så skapas ingen rättspraxis. Det är en ond cirkel, säger Laura Carlson.

Läs mer: Searching for equality: sex discrimination, parental leave and the Swedish model.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida