Nedläggning av operationsverksamhet i Kalix oroar personalen

Nedläggning av operationsverksamhet i Kalix oroar personalen
Camilla Engström Degerlund, styrelseledamot i Norrbotten, är orolig för en försämrad hjärtsjukvård i länet.

Landstingsledningen i Norrbotten vill lägga ner operationsverksamheten på Kalix sjukhus. Personalen är orolig både för patienters säkerhet och för möjligheten att upprätthålla den egna kompetensen.

I går kväll höll landstingsledningen i Norrbotten ett stormöte om framtiden för Kalix sjukhus. 50 miljoner måste sparas och det vill politikerna göra genom att lägga ner sjukhusets operationsverksamhet.

– Beslutet är inte fattat, men diskussionerna har pågått i flera år. Många ur personalen har lång anställningstid och kommer inte att bli av med jobbet, men vi är oroliga för vilken verksamhet som kommer att finnas kvar för invånarna i länet, säger Camilla Engström Degerlund, styrelseledamot i Vårdförbundets avdelning i Norrbotten och intensivvårdssjuksköterska på Kalix sjukhus.

Risk vid hjärtstillestånd

Det är åtta mil till Sunderby sjukhus och det är en sträcka som går att åka med födslovärkar, men knappast vid ett hjärtstillestånd, säger hon.

– Hjärt- kärlsjukdomar är inte ovanliga här. Hur kommer det att gå för en snöskottare som har drabbats av hjärtstillestånd om hjälpen är åtta mil bort?

En nedlagd operationsverksamhet leder till att narkosläkare försvinner, vilket hotar hela intensivvårdens framtid.

Oro för kompetensen

Det är inte arbetslöshet som i första hand oroar de omkring tio narkossjuksköterskor och operationssjuksköterskor som är direkt berörda av en nedläggning. Snarare är det svårigheten att upprätthålla kompetensen.

– För oss med många anställningsår finns det nog möjlighet att jobba kvar på sjukhuset. Värre är det för nyfärdiga sjuksköterskor. Och det är illa eftersom ny kunskap på det viset går förlorad. Vi behöver de influenser som nyanställda ger – och de behöver arbetstillfällen, säger Camilla Engström Degerlund.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida