Krönika   |  Chefredaktören 30 augusti 2023

Michelle Wahrolén: Vårdens kreativa hjärnor bör belönas

Vårdens kreativa hjärnor bör belönas
Detta är en krönika. Skribenten står själv för eventuella åsikter.

Två av världens äldsta uppfinningar är spiken och skruven. Så enkla och självklara. Det är ofta de små, kanske inte så komplicerade men genialiska innovationerna som har potential. I vården kan de göra stor skillnad, inte bara för patienter, utan också för verksamheten. Men den som kommer på den där geniala idén ska också få kredd och betalt för att hen utvecklar vården och gör den bättre, skriver Vårdfokus chefredaktör Michelle Wahrolén i sin krönika.

När Aina Wifalk var 21 år, fick hon polio och tvingades avbryta sin utbildning till sjuksköterska. Året var 1949 och Aina utbildade sig i stället till kurator. Knappt trettio år senare då sjukdomen satte stopp för hennes yrkesliv, fick hon idén till ett gånghjälpmedel med fyra hjul och gjorde en prototyp. Rollatorn var uppfunnen! Det skulle även kunna hända i dag. Nöden är uppfinningarnas moder brukar man ju säga. Det gäller inte minst i vården där det inte bara krävs medicinsk och omvårdnadsskicklighet utan också kreativa hjärnor. Sådana finns det gott om hos er som arbetar på vårdgolvet. När man dagligen ser ett behov som inte riktigt tillgodoses är det många som helt resolut tar saken i egna händer, klurar ut en fiffig lösning, och om man (och verksamheten) har tur tas idén vidare och blir verklighet. Det görs årligen ett otal innovationer i vården och runt om i landet finns regionala innovationscentra som uppmuntrar till detta.

Läs gärna Vårdfokus artikelserie där vi möter snilleblixtar till sjuksköterskor som berättar som sina uppfinningar, till exempel en drönare som kommer med hjärtstartare, blodpåsar och läkemedel, en toalett med en sensor som registrerar patienternas toavanor och ett plastförkläde med byxben som heltäckande skyddar när man arbetar med kroppsvätskor. Och sitter du själv på en innovativ finns det bra tips att ta med sig på vägen.

Den som kommer på den där geniala idén ska också få kredd och betalt för att hen utvecklar vården och gör den bättre.

Antibiotikan, boktryckarkonsten, glasögonen, förbränningsmotorn …  Det är svårt att föreställa sig tillvaron utan alla dessa innovationer.  Och i vården går utvecklingen framåt hela tiden. Bara det senaste decenniet har till exempel företeelser som läkare på nätet, diagnoser över videosamtal och hälsoappar vuxit fram. Det kommer också ständigt bättre apparater för mätning och kontroll av till exempel hjärt-och kärlsjukdomar.

Två av världens äldsta uppfinningar är spiken och skruven. Så enkla och självklara. Det är ofta de små, kanske inte så komplicerade men genialiska innovationerna som har potential. I vården kan de göra stor skillnad, inte bara för patienter, utan också för verksamheten. Men den som kommer på den där geniala idén ska också få credd och betalt för att hen utvecklar vården och gör den bättre. Aina Wilfalk tog aldrig patent för rollatorn, eftersom hon ville att den skulle vara tillgänglig för många. Men hon fick royalties från försäljningen.  Det hoppas jag att alla dagens snilleblixtar i vården också får.

PS: Aina Wilfalk uppfann även manopeden, ett träningsredskap där både armar och ben tränas när som man sitter i en stol/rullstol.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida