Arbetsgivare får inte tysta vårdpersonal
Vårdpersonalen på spardrabbade Sunderby sjukhus får visst prata med journalister. Vårdförbundets jurist Jeanette Lindgren Dahlin ger klart besked. — Detta är inget som arbetsgivaren kan stoppa, säger hon.
Omkring 100 anställda ska bort när Norrbottens läns landsting måste spara. Sparplanerna har skapat oro bland personalen och bland annat har sjuksköterskor på Sunderby sjukhus uttalat sig i medierna.
Det är inget som setts med blida ögon av vårdcheferna, som anklagas för att sätta munkavel på personalen.
– Nu känner våra medlemmar en rädsla i att möta medierna, eftersom vårdcheferna sagt till personalen att inte uttala sig och framför allt inte i arbetskläder. Det här är oerhört tragiskt, eftersom vi lever i en demokrati i Sverige och vi pratar ju utifrån patienternas behov och säkerhet, säger sjuksköterskan Erica Ohlsson som sitter i Vårdförbundets avdelningsstyrelse, till Sveriges Radio Norrbotten.
Munkavlar är inte tillåtna
Men arbetsgivaren har inte rätt att tysta någon. Dessutom spelar det ingen roll om vad personalen har på sig, de får uttala sig i alla fall. Det säger Jeanette Lindgren Dahlin, förbundsjurist på Vårdförbundet.
– Enligt yttrandefrihetsgrundlagen har man som offentliganställd rätt att uttala sig i medierna och i det här fallet finns det inget som stoppas av sekretesslagstiftningen, säger hon.
Hon tycker att det finns en stor okunskap kring vad man får säga till journalister, inte minst bland mellanchefer på vårdgolvet.
Vårdfacket har utan framgång sökt personalchefen i Norrbottens läns landsting, Ingrid Stridfeldt.