Det går att skydda patienten ändå
Utan samtycke från patienten är tvångsåtgärder olagliga. Därför vårdas den sista "taxsängen" ömt på neurologen i Karlstad. ??
På neurologavdelning 22 i Karlstad är sjuksköterskorna väl medvetna om att skyddsåtgärder inte får användas mot patientens vilja och har därför noggrant diskuterat vad de ska ha för strategi i olika situationer. Det har lett till att de nu har nedskrivna rutiner att luta sig mot i knepiga situationer. ?
— Vi tittar på varje enskild patient, diskuterar i personalgruppen och med läkarna om hur vi ska göra. Att skydda, inte skada, är vårt uppdrag, säger Ann-Marie Nilsson som är sektionsledare på neurologavdelning 22.??
Sänggrindar, larmmattor, låsta dörrar och andra skydds- eller tvångsåtgärder på äldreboenden har livligt diskuterats sedan försommaren då de föreskrifter som gav en liten, liten möjlighet att använda dem togs bort. Men att patienter även på somatiska vårdavdelningar är förvirrade, tillfälligt eller varaktigt, och kan behöva skyddas från att ramla eller att irra bort sig på ett stort sjukhus är inte ovanligt. ??
Så på olika håll funderar nu sjuksköterskor för att hitta en lösning på varje situation. I Karlstad är ofta ”taxsängen” räddningen. ?
— Patienterna skadar sig mer på grindarna än utan. Vi har sparat en gammal ”taxsäng” som är extra låg och därmed lättare att ta sig ur. Då skadar sig inte heller patienten om han skulle ramla ur, säger Ann-Marie Nilsson.?
Knepigare är det att avdelningen ligger tre trappor upp och att det utanför dörrarna finns trapphus och hissar där förvirrade patienter riskerar att både falla och irra bort sig. Ibland när någon är orolig, har ångest och behöver skyddas lite extra, tar man in extravak som kan vara med patienten hela tiden. När det inte går, och det är nödvändigt, låser man dörrarna.?
— Det är inte värdigt för en patient som är orolig, har ångest och hänger på ytterdörren och bara vill ut, att hela tiden bli hindrad av personalen. En del är också aggressiva. Då låser vi dörren. För det mesta blir patienten lugnare när han känner på handtaget att dörren inte går att öppna, säger Ann-Marie Nilsson.