Får jag ge akut sjukvård på en flygning?

Jag flög på semester nyligen då en medpassagerare blev akut sjuk. Jag var ensam sjukvårdspersonal ombord. Eftersom jag är sjuksköterska kände jag så klart att jag var tvungen att hjälpa till. Medpassageraren hade låg puls och lågt blodtryck och det fanns läkemedel och medicinsk utrustning som jag använde mig av. Han stabiliserades. Jag höll koll på honom under de timmar vi flög och hade kontakt med piloterna om en nödlandning skulle bli aktuell. Jag frågade om jag fick ge läkemedel utan ordination och de sa att sjukvårdspersonal får ge. Med tanke på hans tillstånd kände jag att det inte var någonting att diskutera då jag har god erfarenhet av akuta tillstånd. Jag har inte journalfört någonting samt gett läkemedel utan ordination. Vad gäller egentligen?
Svar: Vid flygningar utanför Sveriges gränser gäller inte svenska lagar och regelverk, vare sig det gäller dokumentation eller läkemedelshantering. Man har dock kvar sitt personliga yrkesansvar att agera i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.
Legitimationsansvaret i dessa situationer kan prövas av Ivo men det är oerhört sällsynt.
Om man ingriper i nödsituationer tas också hänsyn till vilka förutsättningar som funnits för att utföra ett professionellt jobb.
Om du har agerat efter bästa förmåga ska du inte behöva oroa dig. Det som skulle kunna aktualiseras är skadestånd om du agerat fel. Även skadeståndsärenden är extremt ovanliga.
Om du vill gardera dig mot det kan du teckna en yrkesförsäkring.