Fler graviditeter avbryts på grund av kromosomavvikelser

Allt fler landsting erbjuder tidig diagnostik med KUB-test — därför föds inte fler barn med Downs syndrom trots att mammorna blir allt äldre.

Mellan 1999 och 2012 sågs en kraftig ökning av andelen avbrutna graviditeter vid kromosomavvikelser – från cirka 53 procent år 1999 till cirka 69 procent 2012. Det visar en rapport från Socialstyrelsen.

Risken ökar

Kvinnor som föder barn är i dag betydligt äldre än för några decennier sedan. 1973 var genomsnittsåldern 26 år – i dag drygt 30 år. Eftersom risken för kromosomavvikelser som Downs syndrom ökar ju äldre kvinnan är så borde antalet barn som föds med Downs syndrom ha blivit fler.

Men så har alltså inte skett. Förklaringen ligger i den allt bättre diagnostiken som gör att fler foster med kromosomavvikelser upptäcks tidigt och aborteras.

KUB-test allt vanligare

16 av landets 21 landsting erbjuder numera så kallat KUB-test tidigt i graviditeten för att upptäcka kromosomavvikelser. I sex landsting erbjuds alla kvinnor att göra testet, bland de övriga gäller det kvinnor över 35 år.

Det finns många fördelar med KUB-test: det är ofarligt för fostret, det är enkelt att utföra så att man kan inkludera fler åldersgrupper, och man kan utföra testet i tidig graviditet och därigenom undvika sena aborter, skriver Socialstyrelsen i rapporten.

Fakta

  • Under 2012 rapporterades 2 053 nyfödda barn (18,7 per 1 000 födda) till registret för övervakning av fosterskador och kromosomavvikelser. Det är ungefär samma frekvens som det varit de senaste åren.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida