Majoriteten demenssjuka hålls inlåsta på nätterna – utan uppsikt

Majoriteten demenssjuka hålls inlåsta på nätterna – utan uppsikt
Flertalet patienter med demens hålls inlåsta utan uppsikt på demensboendena, visar Socialstyrelsens inspektion. Arkivbild: Colourbox

Låsta avdelningar utan personal mötte inspektörerna när Socialstyrelsen genomförde oanmälda inspektioner på nära hundra demensboenden runt om i landet.

– Det är skrämmande att en så stor del av Sveriges demenssjuka inte ges ordentlig trygghet och säkerhet. Det är en mycket vårdkrävande grupp som behöver närhet till personal dygnet runt, säger Per-Anders Sunesson tillsynschef på Socialstyrelsen.

Det var natten mellan den åttonde och nionde november som nära hundra inspektörer besökte 94 boenden i 48 kommuner.  61 procent av de inspekterade boendena var låsta och obemannade under delar av natten.

Olaga frihetsberövande

– Om dörren till ett boende är låst måste personal inom några få minuter kunna uppmärksamma att en enskild vill ut och få kontakt med den. Annars är inlåsningen olaglig. Det är ett olaga frihetsberövande gentemot den boende, säger Per-Anders Sunesson, tillsynschef på Socialstyrelsen.

Vid 40 procent av boendena ansåg personalen att bemanningen är för låg för att de ska kunna ge de demenssjuka god vård och omsorg. Socialstyrelsen bedömer att det gäller hela 58 procent av boendena. Och på vart fjärde demensboende får man inte någon personalförstärkning vid tillfällen med hög arbetsbelastning.

Före årsskiftet kommer alla kommuner och huvudmän för de inspekterade boendena att få ett skriftligt beslut från Socialstyrelsen, med krav att åtgärda de iakttagna bristerna. Per-Anders Sunesson betonar dock att den personal inspektörerna mötte över lag gör ett fantastiskt jobb utifrån de förutsättningar de har. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida