Socialministern fick namninsamling mot Kalmardomen
Med 2 550 namnunderskrifter från medlemmar som är upprörda över domen i det så kallade Kalmarmålet uppvaktade Vårdförbundets Stockholmsavdelning socialminister Göran Hägglunds statssekreterare i morse.
Vårdförbundets ordförande i Stockholm, Ulla Althin, underströk hur upprörda medlemmarna är över att en enskild sjuksköterska döms av civil domstol för ett fel hon oavsiktligt har begått i tjänsten.
Karin Johansson, statssekreterare hos socialministern, svarade att hon väl känner till Vårdförbundets ståndpunkt att det är systemet och inte individen som ska granskas när misstag begås.
? Det är synpunkter som inte bara företräds av er. Det är olyckligt när en sjuksköterska som tar ett eget initiativ blir straffad för det. Det ska inte straffa sig att vara ärlig och anmäla sitt misstag själv, sa hon.
Vill inte förekomma ministern
Hur socialministern kommer att behandla namninsamlingen kunde hon dock inte ge något klart besked om.
? Det enda jag kan säga är att vi kommer att titta närmare på frågan och att den är angelägen för Göran Hägglund. Men jag vill inte förekomma honom och tala om exakt vad han har för avsikt att göra.
Den mest konkreta åtgärd som Karin Johansson berättade om var att socialministern har bjudit in landets alla landstingsdirektörer till en diskussion om patientsäkerhet i början av april.
Något svar på frågan om när departementet kommer att lägga ett förslag för att förbättra säkerhetstänkandet fick inte representanterna från Vårdförbundet.
? Men vi jobbar aktivt med frågan och kommer att agera. Hur och när ska ministern säga, slog statssekreteraren fast och lovade att återkomma under våren med mer information.
Karin Johansson sände med en hälsning till den dömda sjuksköterskan från Kalmar.
? Hälsa henne att även om det är sorgligt att hon har lidit så kanske hennes fall kan ha det goda med sig att andra slipper samma öde.
Kan leda till otrygga sjuksköterskor
Efter uppvaktningen sa Ulla Althin att hon tyckte att deras åsikter hade blivit väl mottagna. Förhoppningen är att socialministern ger klarare besked när han kommer till Vårdstämman i april.
? Det allvarligaste är om systemet för att hantera misstag leder till att sjuksköterskor inte vågar röra sig utanför det som är absolut tryggt, sa Anette Johansson, vice ordförande. Eva Nowak, vice ordförande även hon, höll med och la till:
? Det är viktigt för framtidens sjuksköterskor att det finns ett system där de känner sig säkra och vågar utvecklas i sin yrkesroll.