Kvalitetsmässan

Vinster i välfärden het fråga

Vinster i välfärden het fråga
Ilmar Reepalu, Tobias Baudin och Ulla Andersson var med och debatterade vinster eller inte vinster i välfärden. Foto: Maria Ejd

Vinstutdelning eller återinvestering i verksamheten är en central fråga i Välfärdsutredningen. I morgon väntas ett tilläggsdirektiv som ska blidka oppositionen.

Vinster i välfärden var en kontroversiell fråga under förra årets valrörelse. Ilmar Reepalu, tidigare socialdemokratisk kommunpolitiker i Malmö, har regeringens uppdrag att utreda om möjligheterna att göra vinster i skola, vård och omsorg ska begränsas. Den så kallade Välfärdsutredningen ska vara klar om ett år.

På Kvalitetsmässan debatterade han med förespråkare och kritiker av vinster i välfärden. Frågan är om valfriheten innebär trygghet och god kvalitet eller om det är ett felaktigt sätt att använda skattepengar på.

Själv anser utredaren att den stora frågan är om det ska vara tillåtet med vinstutdelning, eller om kravet ska vara att vinster återinvesteras i verksamheten.

– En studie visar att 70 procent av allmänheten säger nej till vinstutdelning i företag inom vård, skola och omsorg, men lika många vill ha valfrihet i välfärden. De säger ja till idéburen förskola och äldreomsorg och nej till vinstutdelning, sa Ilmar Reepalu.

Vad är sant?

Vad som egentligen är sant och inte sant om privatdriven välfärd kunde inte slås fast på dagens seminarium. Ingen vet – varken om vinsterna går rakt ner i fickorna på riskkapitalister för att placeras på konton i skatteparadis, eller om valfriheten verkligen leder till en bättre vård och omsorg.

Däremot har det visat sig att förhoppningar om högre löner och bättre arbetsvillkor har kommit på skam.

– Tvärtom visar det sig att lönerna i de privatdrivna företagen är lägre än i offentligt drivna. Förhoppningar om närhet till beslutsfattande infrias inte heller eftersom små entreprenörer ofta köps upp av stora koncerner. Det har heller inte lett till ett ökat kvinnligt företagande, sa Ilmar Reepalu.

Gillar idéburet

Utredaren slog ett slag för det idéburna företagandet där överskott återinvesteras i verksamheten. Exempel på organisationer som drivs på det sättet är Stockholms sjukhem och Bräcke diakoni.

– Den stora skiljelinjen i debatten kommer att vara om det ska vara tillåtet att dela ut vinsten eller om den ska återinvesteras.

Upphandling skapar otrygghet

En annan viktig fråga för utredaren att hantera är den om hur lagen om offentlig upphandling, LOU, ska vara konstruerad. Dagens regler om upphandling vart tredje år skapar otrygghet i verksamheter där kontinuitet är en förutsättning för god kvalitet. Vad som är möjligt enligt EU-rätten måste han också ha med sig.

Förespråkarna av valfrihet och vinstutdelning representerades av Filippa Reinfeldt, numera affärsutvecklingsansvarig på Aleris och Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet.

– Jag saknar pragmatism, samarbete och öppenhet för nya lösningar i direktivet, men välkomnar trevarna till samarbete över blockgränserna sedan decemberöverenskommelsen föll, sa Filippa Reinfeldt.

Ett fiktivt problem

Hon kallade farhågorna kring den vinstdrivna välfärden för ett fiktivt problem. Den egna erfarenheten från det Investorägda Aleris är att hög kvalitet, valfrihet och trygghet står i centrum i den privata vården och omsorgen.

Centerns Emil Källström välkomnade ett tilläggsdirektiv till utredningen som regeringen väntas fatta beslut om i morgon., och hoppades att valfriheten värnas på ett annat sätt än i regeringens grunduppdrag.

– Det stora problemet är att valfrihet saknas i över hälften av landets kommuner. Om valfriheten begränsas drabbar det dem som ännu inte har startat eget, sa han.

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, Ulla Andersson, har varit med och förhandlat fram direktivet till Välfärdsutredningen. Hon ställde frågan om det är rimligt med högre avkastning i äldreomsorgen än i banksektorn?

– Så ser det ut i dag och det är inte rimligt. När vinstintressen kommer in skapas en kultur där det är viktigare att tjäna pengar och dela ut vinst än att utveckla verksamheten. Om tilliten till välfärden ska behållas måste vi se till att pengarna går dit de ska gå, sa hon.

Klar om ett år

Ingen i panelen hade några bevis för att vinstintresse är detsamma som dålig kvalitet, men Ulla Andersson hänvisade till fakta som visar att privata aktörer har lägre bemanning, lägre utbildningsgrad och lägre personaltäthet på sina arbetsplatser.

Den 1 november 2016 ska Ilmar Reepalu presentera sitt slutbetänkande. ”Vad kommer rubriken bli när den presenteras”, frågade seminariets moderator. ”Något om att lagen om offentlig upphandling skapar osäkerhet”, föreslog utredaren.

”Nu kommer skattepengarna gå till det de är ämnade för”, hoppades Ulla Andersson. LO:s vice ordförande, Tobias Baudin, befarade följande rubrik: ”Både LO och Svenskt Näringsliv är besvikna”.

Vårdfokus nya webb

  • Hitta till förstasidan: vardfokus.se
  • Sidan är anpassad för mobil och surfplatta.
  • Tips: Gör Vårdfokus till en egen ikon i din mobil eller platta. Tryck på delningsknappen längst ner i webbläsaren och välj "lägg till på hemskärmen".
  • Upptäck våra sidor med artiklar enbart för dig som är sjuksköterska, barnmorska, biomedicinsk analytiker, röntgensjuksköterska, student, chef. Du hittar dem högst upp på förstasidan eller i menyn.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida