27 000 kronor extra för att jobba hela sommaren

Jönköpings kommun erbjuder de sjuksköterskor i äldreomsorgen som inte tar semester i sommar 27 000 kronor extra.

Det har gått sämre än vanligt för Jönköpings kommun att hitta sjuksköterskor som vill sommarvikariera i äldreomsorgen. För att klara sommaren erbjuder därför kommunen extra pengar till de sjuksköterskor som inte tar ut hela semestern i juni, juli och augusti.

Den som låter bli att ta en av sina semesterveckor på sommaren får 6 000 kronor, sedan höjs beloppet till 7 000 kronor per vecka, räknat på heltidstjänster. Den som helt avstår från semester under sommaren får alltså 27 000 kronor.

Inget avtal med Vårdförbundet

Arbetsgivaren ville skriva ett avtal om bonusen med Vårdförbundet.

– I de diskussioner jag förde med arbetsgivaren yrkade jag 10 000 kronor per vecka, det gick de inte med på, berättar Agneta Sahlberg, vice ordförande i Vårdförbundets avdelning i Jönköping.

Summan är en uppskrivning av de 5 000 kronor i veckan som landstinget erbjöd 2003, då det var landstinget som hade svårt att hitta sommarvikarier.

”Behöver sin semester”

– Men i år är situationen i landstinget inte lika svår som i kommunen, och precis som vi, så anser landstinget att personalen behöver sin semester, säger Thomas Johansson, Vårdförbundets avdelningsordförande i Jönköping.

För att täcka upp för de 150 sjuksköterskornas semester behöver äldreomsorgen i Jönköpings kommun 30 vikarier – eller sjuksköterskor som avstår semester.

– På fredag ska våra chefer träffas och se hur många av sjuksköterskorna som har nappat på kommunens erbjudande, säger Agneta Sahlberg.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida