Barnmorskorna i Falun fick 8,6 procent mer i lön

Barnmorskorna på Falu lasarett är nöjda med årets löneförhandlingar - de flesta har fått höjningar med runt 2 000 kronor. 

Alldeles innan Vårdförbundet sa upp avtalet med Sveriges kommuner och landsting kom avdelningen i Dalarna överens med landstinget om löneökningar på nära sex procent i år.

Förutom en medellöneökning på 1 000 kronor fick sex grupper dessutom extra pengar, däribland barnmorskorna som skulle få en löneökning på i snitt 2 100 kronor. Men lönerna sätts individuellt i lönesamtal med chefen och ingen var garanterad en löneökning. 

När nu alla löner är utlagda visar det sig att de 76 barnmorskorna på kvinnokliniken på Falu lasarett har fått sammanlagt 8,6 procent i löneökningar.

Kramar av kollegerna

– Vi är nöjda med utfallet och jag har fått många kramar av kollegerna. Även om det inte är jag som har fördelat pengarna, så har jag varit med och förhandlat. Vi hoppas att detta är början mot att vi närmar oss de löner vi borde ha, säger Ingalill Hurtig, barnmorska och förtroendevald på kvinnokliniken.

Hon berättar att de flesta har fått runt 2 000 kronor, med ett spann mellan 3 600 kronor och 1 100 kronor. Det gäller dock inte dem som tidigare har varit första linjens chefer – de har fått mindre. Eftersom de fick behålla sina chefslöner då de slutade sina chefsanställningar fick de bara 700 kronors ökning den här gången.

– Jag hör till dem som har fått minst men jag är nöjd ändå. Vi har legat lågt och behövde komma upp. Det känns jättebra, säger barnmorskan Carin Hansen.

Löneökningarna gäller retroaktivt från den 1 april.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida