Fick inte löneförhandla – lade ut lönelista på Facebook

Sjuksköterskan Anna Jonsson fick inte löneförhandla när hon erbjöds en ny tjänst på den avdelning där hon arbetade timmar. Chefen hänvisade till hr. Då begärde hon ut hr-personalens lönelista, lade ut dem i en Facebookgrupp — och fick mängder med reaktioner.
Anna Jonsson studerar till specialistsjuksköterska inom psykiatri och gick in på timanställning nattetid i norra Stockholms psykiatri i våras. Ganska snart blev hon erbjuden en nattjänst. Hon svarade att hon var intresserad, men att hon ville löneförhandla.
— Då sa den tillförordnade chefen till mig att det säger hr att jag inte kan göra, att hr hade sagt att jag gick in på en lön och då kan jag inte förhandla. Det gjorde mig irriterad, och jag frågade mig, jaha, vad tjänar de på hr då? berättar Anna Jonsson.
Hon mejlade lönekontoret och fick ut lönelistor för hr-personalen. Därefter skrev hon om sin upplevelse — och lade ut en lönelista — i en Facebookgrupp om lön för sjuksköterskor.
Reaktionerna lät inte vänta på sig. Många reagerade starkt på skillnaderna mellan hr-personalens löner och sjuksköterskelöner för samma åldersgrupp. Andra kallade henne för avundsjuk och drog upp jantelagen.
Missa inte det senaste från Vårdfokus! Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Startade diskussion om löneförhandling
Anna Jonsson är noga med att understryka att hon har full respekt för att hr-personal ska tjäna bra, och att det handlar om ”äpplen och päron”, alltså olika yrken. Men i kommentarerna till inlägget hittas också en diskussion om svårigheten för sjuksköterskor i Stockholm att få förhandla om sin lön, och det var det hon ville belysa. Samt att hr i sådana situationer inte sällan används som ”skärm” av enhetschefer, som hon säger.
— Det här har jag hört förr från kollegor, att det är hr hit och hr dit, eller att hr är med och löneförhandlar. Jag har full respekt för hr-personalens jobb, men vill också göra dem uppmärksamma på att de används som ursäkt för väldigt mycket. Enhetscheferna sitter antagligen i kläm, med att hålla budget och stoppa in folk på rader, säger hon.
Hon tycker framför allt att det är galet att inte få löneförhandla när man som sjuksköterska byter jobb inom regionen.
— För mig är det är ett system jag inte kommer runt. För varför jag inte får diskutera om lönen, det är för att regionen har bestämt sig för att man är en enda arbetsgivare, som inte ska buda över varandra på olika kliniker, säger Anna Jonsson.

Vårdförbundet: ”Inte livegen”
För Vårdförbundets lokalavdelning för Stockholm är situationen välbekant.
— Regionen är av den inställningen att olika avdelningar inte ska konkurrera med lön, medan Vårdförbundet menar att självklart har man rätt att förhandla sin lön när man skriver på ett nytt anställningsavtal. Du är ju inte livegen, det försöker vi gå ut med till våra medlemmar. Men man måste själv ta beslutet, skriver jag på det här avtalet eller inte? Tyvärr väljer ju många att byta jobb i alla fall, för man vill ju så gärna ha det nya jobbet, säger Maria Bergman, ledamot för avdelningsstyrelsen i Vårdförbundet Stockholm.
Vårdfokus frågade Ulrika Sundquist, hr-direktör för region Stockholm, om hur regionen generellt ställer sig till att sjuksköterskor vill löneförhandla vid byte av tjänst inom regionen.
Svaret – via en mejlintervju – är att chefen gör en individuell bedömning utifrån den sökandes erfarenhet och kompetens, visavi arbetsuppgifter och ansvar för den aktuella tjänsten. Lönestruktur i respektive nämnd och bolag vägs också in.
Vårdförbundet i Stockholm är av uppfattningen att regionen ser sig som en arbetsgivare, i den meningen att olika avdelningar inte ska konkurrera om sjuksköterskor med lön. Är inte det ett avtalsbrott, om man på detta sätt kringgår individuell lönesättning när en sjuksköterska byter tjänst inom regionen?
”Ibland innebär den bedömningen att individen erbjuds en högre lön om tjänsten innebär ett större ansvar eller kräver en specifik kompetens, andra gånger kan bedömningen vara att den sökande får samma lön som på en tidigare tjänst då kvalifikationer och ansvar bedöms vara likadana,” skriver Ulrika Sundquist.
Hon nämner också att regionen har ett aktivt arbete för att sjuksköterskor ska kunna göra lönekarriär, bland annat genom kompetensstegar för Vårdförbundets fyra yrkesgrupper.
”Även löneavtalet och den årliga löneöversynen, som bland annat innebär att en prioritering av de särskilt yrkesskickliga ska ske, är viktiga aspekter för att kunna skapa förutsättningar för medarbetare att kunna göra lönekarriär över tid i yrket,” skriver Ulrika Sundquist.

Chefer säger sig ha svartlistats
Maria Bergman på Vårdförbundet Stockholm säger att man som medlem absolut kan vända sig till sin lokalavdelning för hjälp om man hamnar i en situation där man inte får löneförhandla. Personligen har hon inte haft många sådana ärenden, men däremot har hon sett en annan sida av saken:
— Jag har haft kontakt med chefer som säger sig ha hamnat på en ”svart lista” hos arbetsgivaren då de velat erbjuda en ny lön. De menar att det inte kan vara den avlämnande avdelningen som ska få styra. Och det är ju vansinne, att en chef på en avdelning som jag sagt upp mig ifrån, ska få vara med och bestämma min nya lön, säger Maria Bergman.
Att en sådan svartlistning skulle förekomma förnekar Ulrika Sundquist bestämt. ”Region Stockholm har inga ’svarta listor’!” svarar hon i mejlintervjun.
Anna Jonsson menar att det är välkänt att ett bra sätt att få upp sin lön som sjuksköterska i Stockholm är att hoppa runt mellan olika arbetsgivare. Något som i förlängningen drabbar patienterna, menar hon:
— Det gör mig irriterad och ledsen. Kontinuitet är så viktigt, särskilt inom psykiatrin. Jag har mött patienter som kommer tillbaka efter ett halvår och klagar på att ingen är kvar, de känner inte igen någon.