”Lön är vår viktigaste fråga”
Vi behöver chefer som tar strid för våra villkor, politiker som förstår vad vi jobbar med och karriärvägar som ger avtryck i plånboken, säger kongressombuden. Lön är en het fråga på Vårdförbundets kongress.
– Du måste ju ta för dig, du måste värna om din egen verksamhet, ligg på som en furie.
Peter Wallner, sjuksköterska inom rättspsykiatrin i Sundsvall och kongressombud från Västernorrland, berättar hur han som förtroendevald ligger på för att få sin chef att strida mer för lönerna på arbetsplatsen.
Det här ser han som ett viktigt uppdrag för Vårdförbundet: Att peppa lönesättande enhetschefer att ta för sig, att våga ställa krav uppåt och komma med bra och relevanta argument.
Viktigt i lönekampen
Just nu pågår Vårdförbundets kongress i Uddevalla. Här samlas barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor från hela Sverige under fyra dagar för att staka ut Vårdförbundets riktning mot framtiden.
Under tisdagen diskuteras alla förslag som kommit in till kongressen på så kallade ”påverkanstorg” och här är lön och villkor ett hett ämne.
– Vi vet att detta är den viktigaste frågan för våra medlemmar, säger Kenneth Byström, sjuksköterska på Sundsvalls sjukhus och kongressombud från Västernorrland.
Vem är erfaren?
Ett förslag som han och de andra kongressombuden har att ta ställning till när det gäller yrke, lön och karriär är om Vårdförbundet ska sätta löneutveckling och ökad lönespridning i främsta fokus för lönekampen framöver, med målsättningen att de mest erfarna ska tjäna dubbelt så mycket som nya i yrket.
Erfarenhet ska löna sig. Men vad betyder egentligen erfarenhet? För Annabel Sjöqvist och Sofia Lindström, intensivvårdssjuksköterskor och kongressombud från Uppsala, är det viktigt att det inte bara kommer att handla om år i yrket eller på arbetsplatsen utan också om kompetens.
– Är jag en arbetshäst som bara fortsätter komma till jobbet och gör mitt jobb bra eller är jag den som driver arbetsplatsen framåt och är med och utvecklar vården? Erfarenhet betyder inte bara att du jobbat länge, säger Sofia Lindström.
Chefer måste våga
Anette Carlsson, barnmorska på Skaraborgs sjukhus och kongressombud från Västra Götaland, har liknande tankar om att det framför allt är kompetens som ska löna sig. Hon pratar också om de lönesättande cheferna som nyckelpersoner i en fungerande löneprocess.
– Alla gör inte lika, alla ska inte få lika mycket i lön. Här måste cheferna få stöd i att våga mer, säger hon.
Läs också Vårdfokus granskning: Vid 35 bromsar lönen in rejält
Vad är kongressen?
- Vårdförbundets högst beslutande organ (som riksdagen).
- 190 demokratiskt valda ombud från hela landet möts och fattar beslut om viktiga framtidsfrågor.
- Sammanträder vart fjärde år.
- I år möts kongressen på en konferensanläggning i Uddevalla den 14-17 maj.