Lönerna gör det omöjligt att rekrytera sjuksköterskor

Vi kan inte övertyga våra undersköterskor om att vidareutbilda sig till sjuksköterskor när det innebär lägre lön! Det skriver sju chefer på sjukhuset i Torsby till personal-chefen i landstinget i Värmland.

För inte så länge sedan anställde Eva-Lena Eriksson en nyutbildad sjuksköterska som tidigare hade varit undersköterska i Torsby kommun.
– Hon har tre års studier, studieskulder och längre veckoarbetstid. Ändå måste hon gå ner 1 000 kronor i lön.
Eva-Lena Eriksson är en av de sju cheferna på sjukhuset i Torsby som har beskrivit sitt dilemma för personalchefen. Hon och de andra är frustrerade över att de, trots att de skulle vilja det, inte kan erbjuda sjuksköterskorna bättre löner.
– Dessutom blir det svårt att få undersköterskor att vidareutbilda sig – det är bekymmersamt på sikt, säger Eva-Lena Eriksson.

Lönerna för sjuksköterskorna i Torsby har under de senaste åren bara ökat med några tiondelar mer än de två procent som är det garanterade utfallet. Sedan medlemmarna i Kommunal fick sina nya löner för 2008 tjänar 60 procent av sjuksköterskorna på avdelningar mindre än den högst betalda undersköterskan, och flera sjuksköterskor tjänar mindre än den undersköterska som har lägst lön.
– Och budgeten för 2008 är inte uppräknad så mycket att det räcker till en ordentlig löneökning för sjuksköterskorna, säger Eva-Lena Eriksson.
Gunnar Blomquist är personalchef i landstinget. Han säger att det måste finnas en morot för att vidareutbilda sig; att sjuksköterskor ska tjäna mer än underskötersk­or. Men några löften vill han inte utfärda:

– Jag kan inte säga mer än så innan det centrala avtalet är klart. Men jag gissar att det hamnar på en sådan nivå att denna fråga löses. Och sedan får vi se vad vi kan göra lokalt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida