Lönerna gör det omöjligt rekrytera sjuksköterskor

Vi kan inte övertyga våra undersköterskor att vidareutbilda sig till sjuksköterskor när det innebär lägre lön! Det skriver sju chefer på sjukhuset i Torsby till personalchefen i landstinget i Värmland.

13 februari 2008

För inte så länge sedan anställde Eva-Lena Eriksson en nyutbildad sjuksköterska som tidigare varit undersköterska i Torsby kommun.

– Hon har tre års studier, studieskulder och längre arbetstid. Ändå måste hon gå ner 1000 kronor i lön.

Eva-Lena Eriksson är en av de sju cheferna på sjukhuset i Torsby som har beskrivit sitt dilemma för personalchefen. Hon och de andra är frustrerade över att de, trots att de skulle vilja det, inte kan erbjuda sjuksköterskorna bättre löner.

– Dessutom blir det svårt att få undersköterskor att vidareutbilda sig – det är bekymmersamt på sikt, säger Eva-Lena Eriksson.

Vill behålla kompetens

Trots de låga lönerna finns det fortfarande sjuksköterskor som vill arbeta på sjukhuset. Enligt Eva-Lena Eriksson gör de det för att behålla sin kompetens. Men hon fruktar att fler ska flytta till Norge; det är inte långt till norska gränsen.

– Än så länge nöjer de sig med att åka och jobba i Norge på ledig tid.

Men nu har hon fått en ansökan om tjänstledighet i några månader och där det sannolikt handlar om arbete i Norge.

Löneökningarna för sjuksköterskorna i Torsby har under de senaste åren bara ökat med några tiondelar mer än de 2 procent som är det garanterade utfallet. Nu vid årsskiftet fick medlemmarna i Kommunal sina nya löner för 2008.

Lägre lönenivå än undersköterskor

Det innebär, har de sju cheferna i Torsby räknat ut, att 60 procent av sjuksköterskorna på avdelning tjänar mindre än högst betalda undersköterska, och flera sjuksköterskor tjänar mindre än lägst betalda undersköterska.

– Och budgeten för 2008 är inte uppräknad så mycket att det räcker till en ordentlig löneökning för sjuksköterskorna, säger Eva-Lena Eriksson.

Personalchefen Gunnar Blomquist tycker att cheferna ”blandar ihop äpplen och päron”. Sjuksköterskorna får fortfarande 2006 års lön (lönerevisionen för 2007 ännu inte klar och är alltså nästan ett helt år försenad) medan Kommunals medlemmar har fått sin lön för 2008.

Men Åsa Walfridsson, också chef på Torby sjukhus, säger att deras jämförelse bygger på 2007 års löner för sjuksköterskorna.

”En morot att utbilda sig”  

Kan då Gunnar Blomquist lova att obalansen rättas till?

– Det måste vara en skillnad mellan undersköterskor och sjuksköterskor. Och det måste finnas en morot att vidareutbilda sig, säger Gunnar Blomquist.

Men några mer bestämda löften vill han inte utfärda:

– Jag kan inte säga mer än så innan det centrala avtalet är klart. Men jag gissar att det hamnar på en sådan nivå att denna fråga löses. Och sedan får vi se vad vi kan göra lokalt.

Elsy Lundgren är förtroendevald för Vårdförbundet på Torsby sjukhus. Hon är nöjd med att cheferna har agerat.

– Vi har en bra löneprocess här och den vill vi fortsätta med. Men cheferna får inga pengar att höja lönerna med.

Lägstanivån ett tak

Vårdförbundets medlemmar har haft en dålig löneutveckling sedan 2001, enligt Elsy Lundgren. Lägstanivån på 2 procent har av arbetsgivaren närmast tolkats som ett tak.

– Det är inte så att vi missunnar undersköterskorna deras lön. Det är vår lön som måste upp, säger hon.

Personalchefen har ännu inte svarat på Torsbychefernas skrivelse.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida