Löneuppror på Karolinska
Ilskan över lönerna på Karolinska universitetssjukhuset växer. I morse lämnade Vårdförbundet lokalt en protestlista med 1 250 underskrifter till sjukhusdirektören Birgir Jakobsson.— Ni får inte högre lön någon annanstans, sade han.
Beskedet att sjuksköterskorna på Karolinska i Solna och Huddinge ska få lägst lönelyft av Stockholmssjukhusen var den tändande faktorn. Vårdförbundets 5 500 medlemmar får bara ”någon promille” mer än det lägsta, garanterade utfallet.
När sedan Birgir Jakobsson uttalade sig om att det finns ett mervärde i att jobba just på Karolinska, var det droppen.
– Det var klumpigt sagt och väckte oerhörda reaktioner. Visst är det en fördel att jobba på ett universitetssjukhus, men det är inte värt en lägre lön, säger Annika Gunnestad, Vårdförbundets lokala ordförande på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.
Risk att tappa personal
Enligt henne har personal redan sagt upp sig eftersom de får högre lön på exempelvis Södersjukhuset och Capio S:t Görans sjukhus och fler överväger att följa efter. På vissa specialistenheter handlar det om var femte person.
– Folk är arga, det är mycket ilska nu, säger Annika Gunnestad.
I morse överlämnade hon tillsammans med Marianne Kock, ordförande för Vårdförbundets Huddingesektion, namnlistan till sjukhusdirektören Birgir Jakobsson. Bland annat kräver undertecknarna att avtalets intentioner följs så att lönerna sätts efter kompetens och kunskap, och att justeringen av de prioriterade grupperna och lägstlönerna ska ske separat.
Inga besked
Men Birgir Jakobsson gav inga utfästelser på stående fot.
– Tyvärr skapar de här listorna inget mer löneutrymme, sade han när han tog emot dem.
Visserligen har han känt av stämningen, men anser att sjukhusledningen följer avtalets intentioner till punkt och pricka. Han hävdar också att uttalandet om mervärdet i att jobba på Karolinska har ryckts ur sitt sammanhang.
Är ni inte rädda att förlora personal?
– Jag tror inte att de kan få högre lön någon annanstans. Det finns inga som helst data som tyder på det. På vissa ställen ligger vi högre, på andra lägre, men i slutänden jämnar det ut sig, sade Birgir Jakobsson.
Kommer personalen att få mer ”än någon promille” över den garanterade lägstanivån?
– Jag står inte här och förhandlar. Jag har inget svar på det, sade Birgir Jakobsson.
Under förmiddagen fortsatte diskussionerna om lönerna mellan Vårdförbundets lokala företrädare och sjukhusledningen.