Många demonstrerade mot låga löner i Örebro

Många demonstrerade mot låga löner i Örebro
Många ville stödja Vårdförbundets kamp i Örebro. Foto: Petter Koubek

I Örebro var det många som slöt upp och demonstrerade mot de låga lönerna i går. Demonstranterna gick genom staden och utanför Rådhuset hölls tal av bland andra Anna-Karin Eklund.

7 april 2008

Enligt pressen var det 400 örebroare som gick man och kvinna ur huse för att demonstrera under söndagen. Enligt Vårdförbundets egna siffror var det snarare omkring 800. Många, inte bara direkt berörda utan också allmänhet och anhöriga, vill visa sitt stöd för Vårdförbundets kamp.

– Vi har gott stöd bland allmänheten och det är många som är förvånade över att vi tjänar så lite som vi gör, säger Anne Johanson, vice ordförande för avdelningen i Örebro, och en av dem som deltog under gårdagens demonstration.

Ingen givmild arbetsgivare

Inget varsel är lagt i Örebro län. Ännu. Anne Johanson säger att det inte beror på att arbetsgivaren där har varit särskilt givmild.

– Jämfört med andra landsting har vi fått ut lite och även om Sveriges kommuner och landsting hävdar att vi har fått fyra procent i år så har vi i bästa fall fått två och ett halvt eller tre procent tidigare. Här har arbetsgivaren snarare valt att tolka de två procent som fanns i det centrala avtalet som ett lönetak.

Kämpaglöd

Därför är kämpaglöden stark bland medlemmarna i Örebro.

– Här tycker vi att det nu får bli ett slut med att vi ska subventionera vården med våra låga löner, säger Anne Johanson.

Kvinnolöner

Det var också budskapet från talarna under gårdagens demonstration. Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund, Örebroavdelningens ordförande Anna Vellet och barnmorskan Ami Sundin var några av talarna.

– Att Vårdförbundets medlemmar har så låga löner beror på att det sedan länge är ett kvinnodominerat yrke. Trots avancerade arbetsuppgifter värderas inte det vi gör. Tror ni att det hade sett ut så här om det vore män som arbetade inom vården? frågade Ami Sundin.

Stämningen var uppsluppen bland publiken, som gav talarna sitt bifall. Någon representant för arbetsgivarna kunde dock inte Anne Johanson se bland dem.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida